Maria Aurèlia Capmany. L’època d’una dona, Agustí Pons

Edició del Centenari (1918 – 2018)  Edició ampliada i revisada

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991) va ser mestra, novel·lista, actriu, autora i directora teatral, va escriure un gran nombre d’articles d’opinió en multitud de mitjans escrits i va ser una de les personalitats més destacades de la segona meitat del segle XX al nostre país pel seu activisme cultural i polític, per la seva oposició frontal a la dictadura franquista, pel seu ideari pioner dins el feminisme i per laseva implicació en la política cultural i municipal des d’una òptica innovadora del catalanisme d’esquerres. Va ser regidora de Cultura (1984-1988) i d’Edicions i Publicacions (1988-1991) de l’Ajuntament de Barcelona.

Descarregar dossier de premsa el llibre

El seu biògraf, Agustí Pons, ens permet, en aquesta edició commemorativa, seguir encara amb més detall els passos de Maria Aurèlia Capmany a través de tots els seus compromisos vitals: des d’una formació intel·lectual sorgida de l’Institut-Escola fins a una culminació artística, cultural i política, sempre fonamentada en un fort sentiment de catalanitat, un anhel constant de justícia social, una defensa a ultrança dels drets de la dona i un compromís absolut amb la llengua catalana.

El lector trobarà en aquest llibre, doncs, el recorregut biogràfic i el llegat cultural i social d’una de les dones més extraordinàries que ha donat aquest país en el decurs de l’últim segle. Justament, l’època d’una dona. D’una gran dona.

“Mai no seré prou vella ni prou covarda per no tornar a començar
de cap i de nou i amb les mans buides.”
Maria Aurèlia Capmany

Maria Aurèlia Capmany ha estat una de les intel·lectuals més completes i brillants d’aquest país, una dona sempre en construcció, per dins i per fora; que es projecta vers la imatge que tenim avui de la nostra cultura i, sense cap mena de dubte, de les dones independents del segle xxi. Agustí Pons va viure una bona part d’aquesta trajectòria en primera persona, però com a bon biògraf no s’ha conformat només amb la seva vivència, ha indagat fins a completar les peces d’un trencaclosques vital i d’una obra immensa, no només escrita sinó també testimonial, de la qual Catalunya no es pot permetre de prescindir. Per això, la revisió d’aquesta biografia, publicada per primera vegada l’any 2000, no podia faltar en el centenari de Maria Aurèlia Capmany.”  Isabel Graña 

Agustí Pons i Mir (Barcelona, 1947) és periodista i escriptor. Va iniciar-se a El Noticiero Universal i va ser membre fundacional del diari Avui on, de 1976 a 1995, va exercir el periodisme de redacció juntament amb la creació literària. La seva columna diària ‘Figures, paisatges’ li va valer el Premi Ciutat de Barcelona de periodisme. La seva obra poètica es concreta amb Cossos i fets (1977), Tractat de geografia (1980), Signe i desig (1987) i Temps d’esbrotar (1987). El 2009 torna a la poesia després d’una absència de més de vint anys amb Metàfora, llibre publicat a Meteora. Com a biògraf i memorialista és autor de Converses amb Frederica Montseny (1977), Deu daus (1991, Premi Joan Fuster i Premi Nacional d’Assaig), Retrats contemporanis (1991), Joan Triadú, l’impuls obstinat (1994), Pere Calders, veritat oculta (1998), Maria Aurèlia Capmany,l’època d’una dona (2000), Nèstor Luján, el periodisme liberal (2004, Premi Crítica Serra d’Or 2005) i Temps indòcils (2007).

A Meteora, a més de Metàfora, Pons ha publicat Cartes a Clara (2010) i la reedició, actualitzada i augmentada, de la biografia de Maria Aurèlia Capmany (2018) amb motiu del centenari del seu naixement.

Catalanisme. Llengua. Drets de les dones.
La història ha donat la raó a Maria Aurèlia Capmany.

 

 

Editorial Meteora  |  ISBN 978-84-946982-5-5 |  Pàgines: 510  |  PVP 22,00 €
Llibre coeditat amb l’Ajuntament de Barcelona