Patrimoni i memòria, Joan-Pere Viladecans

Patrimoni i memòria, Joan-Pere Viladecans

L’any 2007 Joan-Pere Viladecans va concebre i realitzar, després d’un llarg període de reflexió, una sèrie de setze obres de gran format sobre feltre orgànic a la qual va donar el títol de «Patrimoni i Memòria».

Descarregar dossier de premsa del llibre

Es tracta d’un recorregut emocional i poètic sobre les diverses etapes de la vida; una història familiar qualsevol, particular o anònima.  És també una reflexió sobre la fragilitat humana, el pas del temps i la memòria individual i col·lectiva, l’únic patrimoni que ens configura i pertany.

El 3 de juny de 2014 l’artista va fer donació al Parlament de Catalunya de sis obres d’aquesta sèrie. «El sentit de l’art —manifestà llavors Viladecans— és compartir-lo amb tothom, i més quan apel·la a idees i sentiments comuns. El duel entre la vida i la mort i la transmissió de coneixements a través de l’herència són una cadena de conceptes que sempre han estat la meva primera matèria artística. Amb la donació es clou un cercle que va començar el 2007, quan em vaig capbussar en el significat del concepte patrimoni i em feia moltes preguntes: què era, com era i com, sobre la base de múltiples vides i biografies individuals que conflueixen en una manera de ser i de sentir, es forma un bagatge cultural i social.»

Aquestes sis obres estan exposades de forma permanent a la sala 3, ara Sala Viladecans, del Parlament de Catalunya.

Deu anys després de la creació d’aquesta sèrie i coincidint amb els cinquanta anys de la seva primera exposició al Cercle Artístic de Sant Lluc, Joan-Pere Viladecans ha concebut una suite de deu díptics, cada un amb una imatge a l’exterior i a l’interior, que, malgrat que són independents, dialoguen entre ells.

Segons el mateix autor, «Si a la sèrie del 2007 feia referència, principalment, a algú que lluita per conèixer la seva història completa, els seus orígens i l’encadenament de pares, fills i néts… —sovint, però, una quimera—, en la relectura actual les evocacions són més àmplies i els elements referencials ens traslladen, fonamentalment, a la reflexió d’una època i les seves imatges. Ambdues sèries, la del 2007 i la del 2017, es complementen. És com situar les figures en el marc d’un paisatge».

Aquests díptics, sense relligar, es presenten embolcallats amb la fotografia d’un nen impresa sobre un suport transparent. També s’ha incorporat, a l’inici del volum, la reproducció d’alguns dels esbossos i les setze obres de la sèrie original. La coberta i l’obra serigrafiada sobre tela de lli i cotó que l’acompanya han estat creades per Joan-Pere Viladecans expressament per a aquesta edició.

Joan-Pere Viladecans és un dels artistes plàstics més destacats i reconeguts  del panorama català actual. La seva obra ha estat exposada arreu del món i ha realitzat multitud  d’encàrrecs de cartells, litografies i il·lustracions de  llibres. El seu treball aborda la relació entre l’home i la natura, l’ecologia, la vida urbana i les noves tecnologies i els interrogants de l’existència. Especialment vinculat al món literari, els anys setanta i vuitanta ja havia  col·laborat amb diversos poetes i la seva passió per les lletres ha deixat empremta en gran part de la seva obra.

Ha estat distingit, entre altres guardons, amb la condecoració de cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres del Govern Francès (1996), el segon Premi del Ministerio de Cultura (2003) i l’Award of Excellence de la Society for New Desing de Nova York (1997).

“Els pobles que desperten i que tenen un futur a l’horitzó són els que coneixen
i recorden millor el seu patrimoni i els seus morts. És una manera indispensable
de sopreposar-se al destí”  Joan-Pere Viladecans

El llibre Patrimoni i memòria, de Joan-Pere Viladecans, va acompanyat d’una obra original del mateix artista estampada a sis tintes amb serigrafia sobre tela de lli i cotó.

Se n’han fet dues edicions: una edició de bibliòfil de 298 exemplars més 29 exemplars HC no venals, tots ells numerats amb xifres romanes, signats a mà per l’artista i acompanyats de l’obra sobre tela numerada de l’I/CCXCVIII al CCXCVIII/CCXCVIII i l’HC I/XXIX a l’HC XXIX/XXIX i signada també a mà per l’artista; i una edició de 998 exemplars més 98 exemplars HC no venals, tots ells numerats amb xifres aràbigues, signats a mà per l’artista i acompanyats de l’obra sobre tela numerada de l’1/998 al 998/998 i l’HC 1/98 a l’HC 98/98 i signada per estampació.

Addicionalment, se n’han editat 10 exemplars PA (prova d’autor) numerats, signats a mà per l’artista i acompanyats de l’obra sobre tela numerada de la PA 1/10 a la PA 10/10 i signada també a mà per l’artista; i 15 exemplars PE (prova d’edició) numerats, signats a mà per l’artista i acompanyats de l’obra sobre tela numerada de la PE 1/15 a la PE 15/15 i signada també a mà per l’artista.

 

 

 

Experiència i innovació en la comunicació editorial