La llibretera Núria Dòria i l’agent cultural Albert Pujol, guanyadors del V Memorial Pere Rodeja

La llibretera Núria Dòria i l’agent cultural Albert Pujol, guanyadors del V Memorial Pere Rodeja

La llibretera Núria Dòria, de la llibreria Dòria Llibres, i
l’agent cultural Albert Pujol, guanyadors del V Memorial Pere Rodeja

 

 

El Memorial Pere Rodeja, en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931- 2009), considerat exemple i mestre en l’ofici de la llibreria, té per finalitat:El Premi Mem

* Estimular els llibreters de Catalunya en la seva dedicació d’activadors culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes, arrelament en el territori, influència en els hàbits lectors, complicitat amb l’entorn cultural, servei i tot allò que hagi donat i doni prestigi a l’ofici de llibreter.

* Distingir la tasca d’una persona o entitat que destaca per la divulgació per la seva atenció, disposició i suport envers les activitats que els llibreters duen a terme i la seva difusió.

El jurat del Premi V Memorial Pere Rodeja, format per Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Lluís Morral, llibreter de la Llibreria Laie, Guillem Terribas, llibreter de la Llibreria 22, Oriol Serrano, copropietari de la distribuïdora Les Punxes, Màrius Serra, escriptor, traductor, periodista i enigmista i Marià Marin, secretari tècnic del Gremi de Llibreters que actua com secretari sense vot, han acordat concedir els Premis V Memorial Pere Rodeja a la llibretera Núria Dòria, i a l’agent cultural Albert Pujol.

El jurat ha decidit atorgar el Premi a Núria Dòria per “la seva trajectòria llibretera, creadora de llibreries allà on va, amb una gran capacitat de sumar els territoris, la seva gent i les seves entitats allà on s’ha implantat, en especial, a Mataró, amb una llibreria exemple de què significa l’ofici de la tria i disposició de fons i de l’espai com a centre cultural de gran capacitat dinamitzadora i d’acollida.”

Així mateix el jurat atorga el Premi a Albert Pujol “ànima de la Fira del Llibre Ebrenc i de Litterarum, destaca la seva empenta a l’hora de crear esdeveniments que relliguen autors, llibres, llibreries i territori amb la finalitat de fer-se trobadís amb la gent, tant des de la fira -en què els llibreters i llibreteres en són còmplices determinants- com per l’impuls dels espectacles d’arrel literària que hi troben un trampolí de creativitat i de gira arreu del país.”

Núria Dòria (1963) va néixer amb un editorial sota el braç, La Galera. Editorial fundada pel seu pare Andreu Dòria. Tot i això mai ha treballat en una editorial, ella es va decantar per les llibreries, de fet, es va decantar pels lectors.

L’any 1980 va deixar els estudis i va entrar a treballar a Abacus on va estar 10 anys fins que el 1990 s’incorpora a l’equip de la llibreria Proa com a encarregada. L’any 2005 juntament amb Rafa Brujo, funda Dòria Llibres a Olot, fins a l’any 2012 que trasllada la llibreria a Mataró. L’any 2015 la refunda amb la complicitat de 55 socis, tots ells maratonis i emprenedors culturals. Avui, Dòria Llibres ha esdevingut el referent cultural de Mataró.

Els llibres, que han format part del seu adn des del primer moment alè, li han donat la vida. És l’entorn que coneix i estima. Creu amb la literatura honesta i entén el seu ofici com un privilegi. És una llibretera tenaç i valenta que sempre ha defensat viure la vida i la professió amb passió i entusiasme i un cert punt de reivindicació.

Núria Dòria s’ha mostrat molt satisfeta i agraïda pel guardó i ha declarat “Em satisfà molt aquest Premi, que se’m reconegui la feina feta durant aquest darrer any que ha estat tan intens, il·lusionant i productiu. El Premi em dóna encara més força per seguir defensant aquest model de llibreria activa.”

Albert Pujol (Móra d’Ebre, 1977) graduat en Multimèdia per la UOC, és informàtic de professió al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

L’any 2010 va ser guardonat per l’Ajuntament d’Amposta amb el Mèrit de les Lletres Ebrenques per la seua gestió i dinamització del món del llibre a les Terres de l’Ebre. L’any 2004, amb només 25 anys, va ser un dels fundadors i director de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre, fira que fomenta i reivindica, entre autors, editors, llibreters, lectors i públic en general, el món del llibre a les comarques centrals dels Països Catalans.

També és creador i director de Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris de Móra d’Ebre. L’any 2004 crea el portal llibresebrencs.org de foment del món del llibre de les comarques centrals dels Països Catalans. El 2014 crea el Lobby del Llibre Ebrenc amb els llibreters ebrencs (Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Serret de Vall-de-roures), per dinamitzar i fer sentir la veu dels llibreters de manera conjunta dins del món cultural i social de les Terres de l’Ebre i comarques veïnes culturalment vinculades.

En rebre el Premi, Albert Pujol ha declarat “Em fa molt de goig rebre un premi que porta el nom d’un llibreter i està impulsat pels qui converteixen els llibres en la seua manera de relacionar-se amb les persones que els envolten. Jo admiro aquest tipus de persones i miro d’aprendre’n per tirar endavant els meus projectes d’activista cultural.”
Sobre la Núria Dòria han dit:

“La Núria Doria es tan bona llibretera que ens va portar a Mataró la seva llibreria quan més la necessitàvem, perquè ens havíem quedat sense llibreria referencia.Manel Cuyàs, periodista

“La Núria ha mamat llibres des del bressol i això es nota en tot el que fa. En una mica més de quatre anys, ha sabut, juntament amb el Rafa i la Sara, connectar amb el públic lector de Mataró i esdevenir una de les llibreries de referència del país. El seu èxit es sustenta en tres pilars: La seva vitalitat encomanadissa, el seu “nas” per a descobrir petites joies i saber trobar per a cada client el ”seu” llibre. En definitiva ,ofici de llibretera.” Toni Canto, llibreter i comercial
“La Núria Dòria està omplint un buit que semblava impossible de superar: el del mític Robafaves. En pocs anys ha convertit Dòria en llibreria de referència i la llista d’escriptors que hi han passat (i que tinc l’honor d’encapçalar, “La mala reputació” és el primer llibre que s’hi va presentar) és cada dia més llarga: ens fa sentir a casa nostra, perquè ho és.” Bel Olid, escriptora i presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana

Sobre l’Albert Pujol han dit:

“L’Albert Pujol, ebrenc de soca arrel, és un home de reptes. Un dia de fa una pila d’anys, va somniar amb la seva esposa i fidel companya, la Núria, una fira de llibres on escriptors propers a la remor de l’Ebre, aleshores a l’oblit, com ara Artur Bladé o Gerard Vergés, fossin rescabalats. Aquest somni l’ha fet realitat, ha commemorat la literatura de la terra i lo riu i passeja avui amb la mà de la seva filla Joana, la Fira del Llibre Ebrenc, aquella fira que un dia somnià… L’Albert és un agent cultural i un ambaixador de les humanitats de l’Ebre i quant a mi, un amic.” Miquel Esteve, escriptor

“L’Albert Pujol va ser el meu enllaç amb la Ribera d’Ebre per poder aprofundir en la recuperació de la figura d’Artur Bladé i Desumvila. Sense l’Albert Pujol, i la seva capacitat de moviment i d’acció, la figura d’Artur Bladé no s’hauria pogut recuperar de manera tan ràpida i efectiva. En puc donar fe.

El vaig conèixer quan era pràcticament un nen. Era un noi frenètic, nerviós, amb una capacitat de moviment espaordidora, però sobretot portava la Ribera d’Ebre ficada a dintre, ben endintre com el pinyol d’una cirera, una fe sòlida i irrompible amb casa seva; per fora, per contra, tot ell era polpa, vermellor, passió per l’Ebre, un home que s’emocionava constantment quan parlava de casa seva. Un cas únic, espectacular.

L’Albert Pujol és l’activista cultural riberenc més en forma del moment.Genís Sinca, periodista i escriptor

“Sense cap mena de dubte l’Albert és engrescador i optimista de mena, observador i valent i, segurament el més important, sap escoltar. També xerra, xerra i xerra, veus el projecte, t’hi veus, ja hi ets!, però també escolta i escolta, sintetitza i processa totes les dades. Al final obre el calaix, tria d’entre les propostes i té l’atreviment de dur-ho a terme, el calaix, però, no es queda mai buit. Ho hem pogut veure molt bé al llarg de tots aquests anys de la Fira del Llibre Ebrenc, en la que infinitat de petits canvis han dut a aquesta Fira on és ara. Les seves repercussions positives són innegables, tant en el món professional: escriptors, redactors, editors i llibreters com en els seus usuaris: centres educatius, biblioteques i, el més important, els lectors. Enhorabona per aquest reconeixement!” Sergio Bassa, llibreter  

 Galeria de fotos V Memorial Pere Rodeja

Experiència i innovació en la comunicació editorial