“El caçador de bruixes” David Martí

“El caçador de bruixes” David Martí

La història del mestre Joan Malet i de les dones que injustament va portar a la forca.

Un dels episodis més foscos del nostre passat.

A mitjan segle xvi, un home prim i d’aspecte afable va deixar al seu pas un rastre de terror a les terres de l’Ebre. Joan Malet, el primer caçador de bruixes de la història de Catalunya, anava de poble en poble amb el funest encàrrec d’identificar les bruixes que, segons les mentalitats supersticioses de l’època, provocaven la mort de collites, bèsties i persones. El mestre Malet oferia els seus serveis a les autoritats locals i tot seguit ordenava tancar les portes dels municipis que el contractaven. Després, amb absoluta impunitat, es passejava pels carrers per reconèixer els signes del diable entre els veïns. Les seves pràctiques cruels no van passar desapercebudes als ulls de l’inquisidor general de Barcelona.

Els fets que es relaten sobre Joan Malet, un dels personatges més sinistres de la història de Catalunya, i sobre les desenes de dones que injustament va portar a la forca són el punt d’arrencada d’aquesta novel·la que, a cavall de la història i l’aventura, recorre una macabra ruta del terror –de Flix a Barcelona, passant per Horta de Sant Joan, Calaceit, Alcover, Montblanc o Tarragona– i dóna a conèixer un dels episodis més foscos i desconeguts del nostre passat.

“En Joan Malet va somriure quan van penjar el seu pare a la forca per assassí.

Aquella matinada, amb el cap tèrbol per culpa de les poques hores de son de què havia gaudit durant les últimes nits, va deixar que les mans velles i ossoses de l’àvia li cordessin la camisola i li posessin el gavany que ella mateixa havia tret del baül una setmana abans, quan el riu va portar al poble de Flix les primeres ràfegues d’un vent gelat i humit que anunciava l’arribada imminent de l’hivern.

Dessota la caputxa, al noi li sobresortien uns cabells impossibles de pentinar, rebels i negres com una nit sense lluna. Tenien les cares molt a prop i, mentre ella li acabava de cordar la roba, va adonar-se que, en només pocs dies, el seu nét havia envellit un grapat d’anys i, per un moment, li va semblar estar davant d’un home, i no pas del noi que tot just acabava d’entrar a l’adolescència.”

David Martí (Barcelona, 1970) és autor de les novel·les Les bruixes d’Arnes, La metgessa de Barcelona i Les dones sàvies de la muntanya.

Abans de dedicar-se a l’escriptura va treballar de professor, consultor i responsable de projectes relacionats amb les tecnologies. Un bon dia, però, va decidir deixar-ho tot i canviar de vida. A La revolución interior i El guerrer adormit va explicar aquest procés.

“Els homes van encerclar la casa de la vídua amb el sigil propi d’una bandada de llops famolencs que persegueixen la presa. El fred era intens i a cada passa que feien en direcció al seu objectiu el terra cruixia sota els seus cossos per culpa de la capa de gel que s’hi havia format.

L’assalt va ser ràpid i precís. Un dels assetjadors va començar a estellar la porta amb una destral, mentre l’altre vigilava les finestres per si algú pretenia fugir per
allà. En Joan, en sentir aquell enrenou a la planta baixa, va despertar la Jezabel i li va demanar que s’estigués allà, callada, mentre mirava d’esbrinar què passava.
Va baixar les escales just en el moment en què la fulla de la destral aconseguia travessar la fusta de la porta.”

[…]

“Però en aquesta història carregada de tragèdies i de patiments també hi ha herois, gent senzilla que van tenir el valor d’enfrontar-se a nosaltres i de fer-nos recular davant l’actitud prepotent que havíem adoptat. Parlo, sobretot, d’una dona i d’un advocat a qui no he volgut treure mai l’ull de sobre, no tant per tafaneria ni desig de revenja, sinó per pura admiració.

Sé que tenen bona salut, i sempre que ho han necessitat, sense ells saber-ho, els he donat un cop de mà. Què més podria haver fet per algú que em va ensenyar
tantes coses i que em va fer recuperar la humanitat?”

Descarregar dossier de premsa

ISBN 978-84-297-7489-4   ||  Pàgines: 256  ||  Col·lecció: Èxits  ||  PVP 19,50 €

 

 

Experiència i innovació en la comunicació editorial