“El viatge de Companys”, Antoni Tortajada i Eloi Vila

“El viatge de Companys”, Antoni Tortajada i Eloi Vila

Lluís Companys va morir afusellat el 15 d’octubre de 1940 i aquest fet el va convertir en un màrtir nacional.

El viatge de Companys segueix el fil de les històries que els guionistes Joan Gallifa, Antoni Tortajada i Eloi Vila van construir per a la sèrie documental sobre Companys de TV3 i aporta nova informació i noves reflexions sobre les llums i les ombres d’un personatge fascinant.

La de Lluís Companys és una de les biografies més complexes, contradictòries i apassionants de la primera meitat del segle XX. Aquest llibre segueix la seva vida política: des del jove estudiant republicà i antisistema fins a l’advocat laborista que va compartir  presó amb els seus amics anarcosindicalistes; des del fundador  de la Unió Rabassaires fins al polític audaç que va contribuir a unificar les forces d’esquerra, republicanes i catalanistes, i que en un gest d’audàcia, va proclamar  la República des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona; des de l’hàbil negociador del primer estatut català fins a l’home de govern, i, finalment, el president de la Generalitat que enmig de la pitjor tempesta de la història de Catalunya va saber salvar la institució i mantenir la dignitat del país fins a la mort.

Seguint el fil de les històries que Antoni Tortajada i Eloi Vila van construir per a la sèrie documental de TV3, el llibre El viatge de Companys aporta nova informació  i noves reflexions sobre les llums i les ombres d’un personatge fascinant.

“Si algú estudiés com han sigut les commemoracions de l’afusellament del President Companys des dels anys vuitanta cap aquí, segurament veuríem que respon perfectament als diferents moments polítics de la Catalunya autònoma. La societat catalana dels anys trenta va ser una societat en trànsit; per això Companys no es pot definir d’una manera estàtica i tancada, perquè no solament ell sinó la societat que representava estava en continu moviment. Però la nostra època també està en moviment, i la percepció que hem tingut del President Companys ha anat canviant.” Manel López Esteve, historiador

Antoni  Tortajada  (Sabadell, 1960) és periodista, guionista i presentador de televisió. Va aprendre l’ofici de periodista treballant als Ser- veis Informatius de TV3 com a repòrter i com a corresponsal al País Basc, a Madrid i a París. Després es va incorporar a l’Àrea de Nous For- mats de la cadena catalana, on ha fet els guions de sèries documentals com ara Vides privades i Explica’ns la teva vida, i la direcció executiva de sèries com La rentadora, Efecte mirall, Els 80, Material sensible i Taller.doc. També va dirigir el magazín cultural Ànima. Des de fa uns quants anys, el seu soci professional és Joan Gallifa, amb qui ha dirigit i presentat sèries com Histò- ries de Catalunya i Fotografies. El seu últim pro- jecte és la sèrie històrica documental 300 que s’ha convertit en el llibre d’èxit 300, La història continua (Rosa dels Vents, 2014).

Eloi Vila (Sant Esteve de Palautordera, 1972), ha estat guionista de programes com El convidat (TV3), This is Opera (producció internacional), 300 (TV3), el documental ETA a la ciutat dels Sants (TV3) y Sota terra (TV3). Periodista, guio- nista i escriptor, anteriorment havia exercit de cap d’esports del diari El 9 Nou i redactor de Catalunya  Avui  (TVE-Catalunya), Alexandria (programa literari del Canal 33) i El Club (TV3).

 

 

Experiència i innovació en la comunicació editorial