Els llibreters recomanen. Avui: Helder Farrés de la Llibreria Al·lots

Els llibreters recomanen. Avui: Helder Farrés de la Llibreria Al·lots

En Helder Farrés de Llibreria Al·lots (Consell de Cent, 266, Barcelona) ens recomana:

El vigilant de Peter Terrin, publicat per Raig Verd Editorial

He trobat El vigilant senzillament genial, per buida, com el nostre temps. Quan ens muntem una mentida necessitem que aquesta sigui creïble i la millor manera que sembli creïble és fer-la increïblement gran, quan més gran sigui la mentida, millor. En un món on mai no passa res, on la nostra existència és més avorrida inclòs que una ostra, el millor que podem fer és inventar-nos històries, això és el què fa en Harry.

Els dos personatges principals, en Harry i en Michel són dos vigilants d’un pàrquing d’un edifici d’apartaments de luxe. La seva feina es limita a obrir la porta als residents i vigilar, però per burda, aquesta tasca els ocupa la seva existència, els inunda la vida, i ni ells saben quan estan fent feina i quan estan descansant. Ocupen les vint-i-quatre hores del dia amb la tasca de vigilant. Mengen el poc aliment que els arriba de fora, netegen el seu cau, compten les municions cada dia, netegen les seves armes i tot això ho fan obstinadament, com si els anés la vida, com si sense ells el món deixés de girar. Quan l’existència ha deixat de tenir sentit algú s’ha d’encarregar de dotar-la d’una missió especial per salva la humanitat perquè sinó esdevé el nihilisme.

En clau europea, la novel·la també podria ser un al·legat en contra de les polítiques d’austeritat de la UE. A la novel·la apareix l’Organització, que és la que s’encarrega de portar-los el menjar, de contractar reforços…, però per causes no descrites l’Organització redueix cada vegada més el pressupost destinat al personal.

Finalment, per tradició filosòfica també podem veure-hi la caverna de Plató. Els dos móns, l’exterior i privat als dos vigilants, és el desconegut i com a tal perillós, i el món interior, la caverna, la cova on vivim i ens sentim còmodes, però que de tant en tant alguna ombra ens recorda que a fora hi ha quelcom de misteriós, és el nostre món, en aquest cas el pàrquing on en Harry i en Michel hi passen les hores.

Tot aquest conjunt d’aspectes banals fan d’aquesta novel·la una bona obra, d’aquelles que proporcionen al lector dues lectures en paral·lel.

Recomanem aquest autor que Raig Verd ens portarà a la Setmana del Llibre. Podrem conversar amb ell, nosaltres segur que tenim moltes coses a dir-li.

Helder Farrés, Llibreria Al·lots

Experiència i innovació en la comunicació editorial