Fons de llibreria: Memòries d’Adrià, Marguerite Yourcenar

Marguerite Yourcenar recrea amb profunditat i precisió la vida de l’home més gran del seu segle, Adrià, polític i humanista, el que veu l’esdevenidor, el que viu cada moment com si fos únic i irrepetible, i alhora previst i lligat al seu destí, el que persegueix l’ombra de l’estimat enmig de les creixents tenebres i que se’ns mostra com un dels darrers esperits lliures de l’edat antiga. Aquesta edició inclou el Quadern de notes de les Memòries d’Adrià, on Yourcenar reflexiona sobre l’obra, l’art d’escriure i l’anomenada novel·la històrica.

 
Marguerite Yourcenar, pseudònim de Marguerite Cleenewerck de Crayencourt, va ser narradora, poetessa, dramaturga i assagista. Òrfena de mare des del seu naixement va ser portada a França pel seu pare, de qui va rebre una educació acurada i l’amor pels viatges. I on també va fer estudis universitaris, especialitzant-se en cultura clàssica.

 
L’any 1928 va publicar “Alexis o el tratat del combat inútil” (1928), amb la que va atreure l’interès de la crítica. Les seves llargues estades a Grècia van donar lloc a una sèrie d’assaigs recollits a “Viatge a Grècia” i a la idea originària de “Focs” (1936), una obra essencialment lírica farcida de relats mítics i llegendaris. Aquesta dimensió mítica es deixa veure també a la seva col·lecció “Cuentos orientales“, publicada l’any 1938. L’any següent apareix “El tiro de gracia“, basada en un fet real, una història d’amor i de mort en un país devastat durant les lluites antibolxeviques.

 
L’any 1939 li va sorprendre la guerra als Estats Units i va fixar la seva residència allà, concretament a l’estat de Maine, dedicant-se en un principi a l’ensenyament i adquirint la nacionalitat nord-americana l’any 1948. Durant aquest període, Yourcenar va portar a terme una sèrie de traduccions de gran qualitat: novel·les de V. Wolf, H. James, K. Kavafis; antologies de poesia grega; etcètera.

 
Tot i que hom coneix Marguerite Yourcenar per dues grans novel·les històriques: “Memòries d’Adrià” (1951), i “Opus nigrum” (1965), fruit d’acurades investigacions que evoquen els ambients del segle XVI i que giren entorn la figura del metge alquimista i filòsof Zenón, Yourcenar també va publicar l’assaig “A beneficio de inventario” (1962) i diverses obres teatrals com “Electre ou la chute des masques”, (1954) i “Le mystère d’Alceste” (1963). L’any 1974 va publicar la seva autobiografia en dos volums: “Recordatoris” i “Arxius del nord“.

 
Fruit d’un viatge a Àfrica va escriure “Como el agua que fluye” (1982) i l’assaig “Mishima o la visión del vacío” (1981), arran de l’admiració per l’obra del gran escriptor Yukio Mishima.
Marguerite Yourcenar va ser la primera dona en ser escollida membre de l’Acadèmia Francesa l’any 1980.

Memòries d’Adrià, Marguerite Yourcenar, Edicions 62