Memorial Pere Rodeja

Memorial Pere Rodeja

El Gremi de Llibreters de Catalunya, a proposta de la demarcació de Girona,  va crear l’any 2012 el Premi Memorial Pere Rodeja per reconèixer la tasca de difusió del llibre d’una llibreria. També per reconèixer i premiar la tasca d’un editor, escriptor o periodista o mitjà d’informació que hagi destacat pel seu treball i suport a les llibreries. Un jurat format per llibreters i persones procedents de l’àmbit cultural serà l’encarregat de decidir-ne els guanyadors.  

L’any 2012 van rebre el Premi Memorial Pere Rodeja, la Llibreria L’altell de Banyoles i l’escriptor Josep M. Fonalleras.

L’any 2013, es va reconèixer i premiar la feina de la Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa i el periodista i escriptor Jordi Nopca.

El llibreter Pere Rodeja i Ponsatí, en Pere de can Geli com era conegut per tothom, va néixer a Sarrià de Ter el 27 de desembre de 1931. Va entrar a treballar a la Llibreria Geli del carrer de l’Argenteria, amb 13 anys, el 1945, i des de llavors can Geli va ser casa seva. La llibreria té més de 200.000 llibres i en Pere de can Geli coneixia de memòria la ubicació dels exemplars. Va esdevenir el llibreter de referència, l’orgull del senyor Francisco i de la senyora Maria, propietaris de l’establiment fundat el 1879, fins al 1988, en que el van traspassar a la família Rodeja-Gibert.

Va morir el 2 de desembre de 2009 als 77 anys. Tot i que ja feia uns anys que estava jubilat, encara anava a l’històric establiment gironí, on es va passar més de 60 anys. La Geli, com era conegut el negoci, és una de les llibreries més antigues de Catalunya, va obrir al públic el 18 de març de 1879.

Enguany el III Memorial Pere Rodeja es celebrarà el dia 30 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a la Fundació Universitat de Girona (Plaça Jordi de Sant Jordi, 1, Girona)

Experiència i innovació en la comunicació editorial