Noves eines editorials

Dins del marc del màster en edició digital de l’IPECC, aquesta setmana va tenir lloc una sessió oberta al públic sobre la distribució digital del llibre i les noves eines d’apoderament editorial. Emparats per la Biblioteca Fort Pienc, els responsables de Biblioteques de Barcelona i Biblioteques de Catalunya, Verkami, 24symbols i Bookmovies ens van explicar com les noves tecnologies ens poden oferir noves oportunitats de negoci.

Des de fa cert temps quan dos editors ens trobem el més habitual és que ens preguntem “i tu ja fas digital?”. Les noves tecnologies han entrat en el nostre món però encara no sabem cap a on podem tirar i pensem que fent llibres electrònics ja ho tenim solucionat. Però realment, on és el nou model de negoci? Semblava que amb les noves tecnologies i l’autoedició el lector ja no necessitaria intermediaris, però la nostra feina encara aporta valor i continua sent necessària, per això ens hem d’adaptar i arribar al lector per altres vies.

En la mateixa posició que nosaltres es troben les biblioteques, un intermediari obligat a redefinir-se. Biblioteques de Barcelona, per exemple, està fent servir les xarxes socials no només per comunicar-se amb els usuaris, sinó també per distribuir nous continguts, arribar a nous lectors i també, per què no, fer imatge de marca i crear-se una identitat digital. Així va néixer Bibarnabloc.cat, un blog amb gran activitat que ens va presentar Anna Bröll (@annabroll) i en el qual no només es fan ressenyes, sinó que inclou contingut multimèdia i manté un contacte continu i directe amb els lectors.

També en el marc de les biblioteques, Carme Fenoll (@CarmeFenoll), cap del servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, ens va parlar dels projectes que tenen en marxa i que en gran mesura busquen posar el contacte editors, bibliotecaris i llibreters per treure un benefici mutu de l’intercanvi d’opinions i activitats, buscar un punt de trobada entre els diferents actors. Cal destacar, per exemple, el projecte 10×10 que reuneix editors i bibliotecaris, però també altres com Liberdrac o Libridata o l’inici del préstec digital.

Una altra experiència tecnològica i cultural és la de Verkami. Jonàs Sala només va poder estar de manera virtual, però va ser interessant saber quines són les claus de l’èxit. Segons ell, amb aquest projecte guanya tant el creador com el públic, es democratitza la cultura i permet viure tot el procés creatiu. Per tant, per què no podem considerar nosaltres el micromecenatge per segons quines coses?

Una altra de les plataformes que va ser present va ser . Julieta Lionetti (@JulietaLionetti) ens va presentar el que serà el seu nou model de negoci: ja que la part de subscripció per accés al contingut encara no reporta els beneficis previstos, aquest mes posaran en funcionament un club de lectura. En aquest club en línia els propis lectors –a banda de llegir els llibres com en les altres àrees de negoci– també seran els prescriptors i podran compartir amb altres socis la seva prestatgeria de lectura, enriquida amb comentaris, vídeos, música, etc.

Per concloure les exposicions, Jordi Ingerto (@Jordi_Ingerto) de  ens va ensenyar que fer un booktrailer és una nova fórmula de promoció. No és la solució, evidentment, però sí és una acció més i, si es planifica correctament, és efectiva. S’ha de tenir en compte que de cada 3 hores que ens passem a Internet, 1 hora la passem consumint vídeos, per tant, s’ha d’obrir aquest nou canal de venda i distribució. Aquest format és fàcil de consumir, és viral i, a més, ens facilita dades de quins són els usuaris i els seus patrons de comportament. No pots ser una bona idea per a un segment concret del nostre públic potencial?

En conclusió, les coses ja sabem que s’estan movent i no ens podem quedar al marge. Tenim una tecnologia al nostre abast i l’hem de fer servir d’una forma planificada i conscient, no com quelcom circumstancial sense importància. A més, és important adonar-se que tots els actors ens necessitem mútuament, que els editors no podem fer la guerra sols, però tampoc les altres parts. Si hi ha experiències interessants en aquest camp, aprenem d’elles i avancem junts.

 

 Sandra Márquez – Editora – @smarquol