L’any de les llibreries

Avui, 20 d’octubre, se celebra l’aniversari de dues llibreries. La Llibreria 22 de Girona fa 35 anys i Dòria Llibres de Mataró en fa 1. Des d’aquí volem felicitar totes dues llibreries i les seves ànimes visibles, Guillem Terribas i Núria Dòria, per la feina ben feta, pel compromís, l’alegria, la sintonia i per no defallir, però molt especialment per creure en el que fan.

L’any va començar amb pèssimes notícies: el tancament de llibreries emblemàtiques arreu del país (Proa Espais, Catalonia, Canuda, Robafaves…). Però, tot i lamentar profundament aquestes pèrdues, podrem acabar l’any amb una gran dosi d’optimisme.

L’any 2013 serà recordat també pel naixement de petites grans llibreries, la major part d’elles obertes per gent molt jove que estan arriscant estalvis, hores i suor per fer allò que més els agrada, per fer de Llibreters, sí, Llibreters amb majúscules, i acostar el plaer de la lectura a tots els que vulguin entrar als seus establiments.

Enguany han obert La impossible, Caixa d’Eines, La Plaçeta de la Bisbal, Papasseit, Espai Literari, Re-read, Luz de Lula… i fins i tot alguna, com la Llibreria Al·lots, s’ha refundat. Encara ens esperen més bones notícies: el dia 30 d’octubre obre a Gràcia l’Ona Llibres i, pel que sabem, no en serà l’última, perquè a primers de novembre n’obre una altra al barri del Poblenou.

Martí Gironell, en un article publicat a El Punt Avui, definia les llibreries com a “espais de venedors de somnis”; la Vanesa Roca, en un article publicat aquí mateix,  com “allà on es custodia el coneixement i el temps s’atura”.

Sigui com sigui són espais màgics i  especials que no podem perdre i ens hem de felicitar i felicitar-los per cada any que compleixen. Els hem de felicitar i felicitar-nos per acostar-nos i facilitar-nos el plaer de la lectura, el coneixement d’altres móns, altres vides, per fer-nos créixer, i alhora, ser millors persones.

Moltes felicitats a la Llibreria 22 i a Dòria Llibres pels seus aniversaris i moltes gràcies per tot!

 

Neus Chordà