“Llibreries del món” Librairie Mollat

A Bordeus, on hi conviuen la història i la modernitat, no es podria situar una llibreria en un lloc millor que a l’última casa que va habitar Montesquieu a la ciutat. Allà, ocupant gran part dels baixos d’una illa de pisos, es troba la llibreria Mollat, una veritable institució pels bordelesos.

Darrera els aparadors blaus, travessant les portes de fusta que van veure passar il·lustres personatges en altres temps, s’amaga una llibreria àmplia, lluminosa i de mides estratosfèriques. Les prestatgeries, que no deixen veure les parets, s’allarguen fins el sostre plenes de llibres i les taules de novetats apareixen aquí i allà; això sí, tot ben ordenat, que som a França. Tot sembla col·locat segons una llei superior, en un ordre determinat, però a la vegada convidant a buscar i remenar. Tota la saviesa del món recollida i classificada: art, ciència, assaig, literatura francesa, portuguesa, escandinava… versions originals, traduccions, mini llibres de butxaca, edicions especials… Un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc.

I dins d’aquesta marea harmoniosa i pulcra de llibres i més llibres, un detall crida l’atenció al visitant novell: notes manuscrites enganxades amb un humil clip en algunes cobertes. No és el preu ni una oferta, no és una faixa amb cap frase periodística que exalta el producte, no és una freda ressenya escrita en algun ordinador, és la crítica del propi llibreter, del seu puny i lletra, simplement sobre el revers d’una targeta de la llibreria o d’una invitació d’una presentació ja passada. Un text breu, una frase o una única paraula, que sovint no cal res més.

Encuriosida per saber més –encara ignorava si les notes eren producció dels lectors o del llibreter–, un dels treballadors de la llibreria m’explicà que aquestes crítiques eren elaborades per ells mateixos després de llegir els llibres, sense deixar-se influir per cap pressió comercial o editorial, únicament eren les seves opinions. La mostra més clara d’aquesta sinceritat és que s’havia convertit en un èxit: els llibres posseïdors d’aquesta nota es venien molt millor. I és que… què som els lectors sense la recomanació del nostre llibreter de capçalera?

Abans de marxar i tornar a la intensa activitat del turista estiuenc, encara va quedar temps per trobar el raconet dedicat als nostres autors i allà, sobre la taula, un llibre de la gran Rodoreda amb crítica de la casa que deia alguna cosa així com “No voldràs sortir de l’univers Rodoreda”. Quanta raó!

La ‪@LibrairieMollat la trobareu en el número 15, del carrer Vital-Carles, molt a prop de la catedral de Sant-André, així que si aneu a fer un tomb per la ciutat, no teniu excusa per no passar-hi a tafanejar. Ara bé, si no us agafa de pas Bordeus, sempre podeu fer-hi una ullada virtual: http://www.mollat.com

 

Sandra Márquez

Editora – @smarquol

 

 

Librairie Mollet Bordeaux 15, rue Vital-Carles, 33080 Bordeaux, tél. : 05 56 56 40 40