Fisiologia dels esports de resistència a la muntanya (Cossetània)

Fisiologia dels esports de resistència a la muntanya (Cossetània)

«Com podria un advocat defensar un acusat sense conèixer el dret fil per randa? Com podria un metge donar assistència sense conèixer les malalties? Com pot entrenar-se un atleta sense saber com funciona el seu propi organisme? En altres paraules, es tracta de “comprendre per entrenar-se millor”. Però és realment comprensible? Sí, Per dos motius. En primer lloc trobem l’enfocament pedagògic de l’acadèmia que, Amb concisió i simplicitat, ens explica els  fenòmens, il·lustrats amb figures, fotografies, etc. En acabat, tenim els “apunts” d’en Kilian, que ens explica com ha fet servir les dades fisiològiques aplicant-les sobre el terreny per tal d’optimitzar el seu entrenament, i amb quins resultats!» De la introducció de Christian Préfaut Catedràtic de la Facultat de Medicina de Montpeller

Aquesta obra didàctica és el fruit de la col·laboració entre Kilian Jornet, gran campió de la resistència en entorns de muntanya, i Fabienne Durand, fisiòloga de l’exercici apassionada per la muntanya. El llibre ens proposa analitzar els principals sistemes de l’organisme que participen de l’exercici, les seves adaptacions i els seus límits en el context de l’altitud. S’hi aborden problemes característics dels atletes entrenats en la resistència, com ara la hierreactivitat bronquial, la hipoxèmia de l’exercici o l’estrès oxidatiu.

S’hi presenten un cojunt d’elements ineludibles, tant d’ordre anatòmic com fisiològic, de manera clara i sintètica, complementats amb apunts,  fotografies i figures a tot color.

Per il·lustrar aquestes contribucions científiques, a cada capítol Kilian Jornet ens revela les seves estratègies relatives a l’esforç i els seus límits, així com informacions sobre la realitat de la seva pràctica. Ens explica com fer servir sobre el terreny les dades fisiològiques per optimitzar el seu entrenament.

«En la darrera dècada molts atletes s’han decantat per noves activitats de resistència
O d’ultraresistència. El món de les curses de muntanya (trail), està en plena efervescència i, any rere any, els esportistes superen una mica més els seus límits  fisiològics. Com s’ha de preparar un corredor per encarar aquests reptes? Com s’adapta l’organisme a aquests canvis? Com es pot córrer durant més de 20 hores i adaptar-se a la calor o el fred extrems en una cursa d’altura?»
 

Fabienne Durand és catedràtica de la Facultat de Ciències i Tècniques de l’Activitat Física i Esportiva de la Universitat de Perpinyà Via Domitia a Font Romeu i directora del laboratori de recerca Performance Santé Altitude (Rendiment Salut Altitud). És fisiòloga de l’exercici, una apassionada de l’alta muntanya i practicant habitual d’aquesta activitat.

Kilian Jornet Burgada és esportista d’alt nivell d’atletisme de muntanya i esquí de muntanya. Vencedor en tres ocasions de l’Ultra-Trail du Mont-Blanc amb ben just 25 anys, se’l considera el principal campió de la resistència en entorns de muntanya d’aquesta dècada. El seu rendiment excepcional li ha fet guanyar-se el respecte de milers d’esportistes, però també dels fisiòlegs de l’exercici.

Fisiologia dels esports de resistència a la muntanya (Cossetània)
Fisiología de los deportes de resistencia en la montaña (Lectio)

 

Experiència i innovació en la comunicació editorial