Aquest 2022 Núvol compleix deu anys i anuncia nous reptes

Aquest 2022 Núvol compleix deu anys i anuncia nous reptes

Aquest 2022 Núvol compleix deu anys i anuncia nous reptes

El digital de cultura fa un pas endavant inaugurant una nova seu i amb nous projectes de futur.
  • Núvol celebra deu anys amb una festa al CAT Tradicionàrius
  • Una nova seu més cèntrica
  • Operació Margarida Xirgu
  • cat: nou portal del podcast en català
  • Nous títols de la Biblioteca del Núvol

 

Aquest 2022 Núvol compleix deu anys i anuncia nous reptes per a aquesta dècada. Havent mantingut una audiència estable de 100.000 lectors únics mensuals en els darrers cinc anys, el digital de cultura, que actualment compta amb 700 subscriptors. Núvol fa una crida als seus lectors per arribar als 1.000 subscriptors abans de final d’any. Els subscriptors són imprescindibles per poder continuar sent un mitjà independent i mantenir els estàndards de qualitat.

Núvol ha celebrat aquesta primera dècada al CAT Tradicionàrius amb un acte festiu presentat per Oriol Puig Taulé, en el qual han participat també Àlex Gutiérrez, cofundador de Núvol i Cap de Mèdia de l’Ara, i també membres de l’equip i col·laboradors com Joan Burdeus, Laura Gost o Marta Pontnou, entre d’altres, així com periodistes que han treballat al mitjà.

El digital de cultura ha aprofitat per lliurar els premis Núvol, que concedeix a artistes menors de 40 anys que han destacat en diferents disciplines artístiques. Els guardonats d’enguany són l’escriptor Borja Bagunyà, les cantants Sara Blanch i Carola Ortiz, el músic Joan Mar Sauqué, l’il·lustrador Martí Melcion, l’humorista Marc Sarrats, l’artista Núria Güell, la companyia teatral Las Huecas, al col·lectiu Viquipèdia en català i la distribuïdora de films familiars Pack Magic.

 

  • Una nova seu més cèntrica

Coincidint amb els 10 anys, Núvol es traslladarà a una nova seu al centre de Barcelona; un espai més adequat per acollir la redacció del digital. La nova oficina facilitarà el treball de l’equip i permetrà incubar alguns dels nous projectes que us presentem aquí i d’altres que s’estan gestant.

 

  • Operació Margarida Xirgu

Fa uns mesos saltava l’alarma al sector teatral: el premi Margarida Xirgu estava a punt de desaparèixer per falta de suport institucional. Ara, per reflotar-lo i evitar la seva desaparició, Núvol se suma a l’organització del Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu creat per la Penya Carlos Lemos, un guardó que, des del la temporada 1972/1973, distingeix la feina d’una actriu a l’escena durant la temporada teatral barcelonina. L’any 2023 aquest premi complirà mig segle i Núvol vol acompanyar-lo en futures edicions treballant en la seva difusió juntament amb la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGTAC).

Totes dues entitats s’han conjurat a evitar la desaparició d’un premi que ara mateix no compta amb suport confirmat de cap institució pública i que queda per tant en mans de la societat civil. L’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), amb l’Ignasi Roda al capdavant, ha estat qui des de la dissolució de la Penya Carlos Lemos l’any 2014 ha mantingut viu el Premi. Ara l’Agrupació Dramàtica de Barcelona passa el relleu a Núvol, que continuarà la tasca col·legiadament amb la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya (FGTAC), amb un jurat mixt, compost per crítics d’ambdues entitats.

La Fundació Romea renova el seu suport en la darrera edició cedint el Teatre Romea, que acollirà el lliurament del Premi el pròxim 18 de juliol, coincidint amb l’aniversari de la Xirgu. Tant Núvol com la FGTAC treballaran per recuperar el suport i la implicació de l’Ajuntament de Molins de Rei i de l’Institut del Teatre, que ha quedat desdibuixat durant els anys de la pandèmia.

 

  • cat: nou portal del podcast en català

Podcast.cat és un projecte que neix dins del digital de cultura Núvol. En aquest nou espai, el digital de cultura es proposa de construir un portal de referència del podcast, en què els usuaris puguin orientar-se i trobar una informació endreçada i útil a l’hora de triar els seus continguts d’àudio. Podcast.cat ha d’identificar i fer seguiment d’aquells podcasts de l’àmbit cultural català, que facin una aportació diferenciada, tant si són impulsats per un particular o una institució cultural. Edicions del Núvol disposa del domini podcast.cat, que pot ser una eina útil a l’hora de posicionar un nou espai de referència radiofònic en català. Podcast.cat també serà un viver de podcasts, que podran fer incubació o residència al digital de cultura.

 

  • Nous títols de la Biblioteca del Núvol

Núvol, el digital de cultura, continuarà editant ebooks i anuncia també la publicació de nous títols en paper. Enguany publicarà un manual d’escriptura de Melcior Comes, novel·lista i professor de l’Escola de l’Ateneu Barcelonès. També té previst publicar un recull dels millors articles de Joan Burdeus, que forma part de l’equip de Núvol des de fa més de sis anys. Finalment, Núvol publicarà també en paper Coses que dius en castellà que podries dir en català, un diccionari elaborat per Pol Capdet amb propostes per parlar un català més genuí.

Experiència i innovació en la comunicació editorial