Utøya, Carla Marco

Utøya, Carla Marco
Utøya, Carla Marco
Utøya
Carla Marco
Fonoll Editorial
Utøya, Carla Marco

Utøya, Carla Marco

Premi “L’Atiador” de l’Ateneu Torrellenc

Utøya és una al·legoria al dolor, a l’entrega sacrificial a canvi de res, un reclam de l’estima que creiem merèixer i que se’ns nega com se’ns nega qualsevol intent de sentit, d’absolut.

Aquest poemari sorgeix d’un sentiment de decepció envers l’ordinària realitat i la passió amorosa, d’una sensibilitat potser exagerada envers el món que no es veu corresposta. Més enllà de la temàtica amorosa, però, Utøya es situa en el territori hostil de l’illa del mateix nom, escenari de la massacre ocorreguda el 2011 on van morir 69 joves. I ens apareix com a metàfora i símbol de la massacre també d’una innocència encara viva, d’una sensibilitat desemparada.

Utøya també vol dir una aproximació radical cap als baixos fons de l’home, l’intent d’arribar al fons i adonar-se’n que no té aturador i ens enfronta a l’insondable/l’inaccessible veritat primordial, motiu últim de la passió-del que és capaç l’home per la passió.

La intenció de l’autora no és provocar, sinó remoure el lector i crear unes coordenades per al sentiment i assenyalar la irracional i inevitable necessitat del dolor, l’horror, la pèrdua per a l’existència de la bellesa, la puresa, l’amor. Tot i ser un llibre dramàticament florit i tràgic, també és esperançador, perquè permet aquest espai per a la passió-sensibilitat i la recull encara que esfereïdorament.

Carla Marco (Sant Cebrià de Vallalta, 2000) Estudiant de medicina que s’es­cola entre aules d’estudis litera­ris i filosofia. Escriu fruit d’una pulsió recòndita. L’any 2020 és finalista del premi Salvador Iborra, i guanya alguns premis menors de poesia. Ha partici­pat en la revista antipoètica PoetrySpam i en un parell d’an­tologies al pamflet llibertari La Tempesta. Actualment, escriu a El Temps de les Arts entre expo­sicions i cinemes, mentre treballa experimentalment amb la imatge i l’ocult. En procés de guanyar-se la vida, la podeu trobar disseccionant fetges a les aules fosques de l’hospital o vagarejant entre vestigis, em­plaçaments lumínics i les arbredes de la Vallalta.

 

Experiència i innovació en la comunicació editorial