El silenci de l’angle, Teresa Ibars

El silenci de l’angle, Teresa Ibars
El silenci de l’angle, Teresa Ibars
El silenci de l'angle
Teresa Ibars
Editorial Fonoll
El silenci de l’angle, Teresa Ibars

El silenci de l’angle, Teresa Ibars

El pròxim 26 d’abril de 2022 es compliran cent anys del naixement del farmacèutic, escriptor i artista agramuntí Guillem Viladot Puig (1922-1999). L’efemèride rodona (re)/(pro) clama l’Any Viladot i ofereix una oportunitat única per recuperar, reconèixer i reivindicar l’obra d’un escriptor, artista polifacètic i avantguardista que va jugar i crear amb diferents llenguatges artístics, sempre des del desafiament als convencionalismes establerts. Aquí, allà i més enllà, des dels marges geogràfics, artístics i intel·lectuals va transitar pels terrenys de la creació de forma militant tota la seva vida. Viladot va defugir servituds i centralismes que, en general, han tendit a obviar i oblidar artistes i obres indomables com ell -de fet Viladot ha quedat fora de les commemoracions oficials de la Generalitat de Catalunya, malgrat els esforços de la Fundació Lo Pardal-. Per tot això i molt més, val la pena aprofitar l’ocasió d’aquest centenari per reivindicar la figura de l’artista agramuntí en tots els seus aspectes: edicions i reedicions de la seua obra poètica i narrativa, inèdita o ja editada, exposicions, jornades i simposis acadèmics, clubs de lectura, celebracions i festes diverses…  ja han començat, a l’avançada, des d’Agramunt. Tot plegat ha de servir perquè la societat catalana d’avui, i en particular les joves generacions, puguin conèixer Guillem Viladot i la seva obra.

Guillem Viladot, l’escriptor, l’apotecari, l’indisciplinat urgellenc que des del seu Agramunt natal va ser un home d’avantguarda i de ruptura, és el protagonista indiscutible d’aquest llibre. És l’home que m’ha cridat l’atenció de manera tan poderosa que, sense ser-ne massa conscient, he endegat un camí de descoberta que m’ha portat ja no tan sols a ell sinó també fins i tot a alguns racons de la meua pròpia memòria.” Teresa Ibars

Teresa Ibars, nascuda a Aitona el 1962, és fan incondicional del seu paisatge, en especial els erms i secans, i de les seues boires. Viu i treballa a Lleida. Lli­cenciada en Geografia i Història i Cap del Servei d’Arxius, Estudis i Informa­ció de la Diputació de Lleida. És mem­bre de la ONG Arxivers sense Fronteres. Actualment, treballa en el tractament del fons documental de Guillem Viladot dipositat a la Fundació Privada Lo Pardal d’Agramunt.

Ha publicat diversos articles i llibres, entre els quals Francesc Porta, el mirall trencat de la burgesia lleidatana (Pagès Editors,  2016,  amb  Antonieta Jarne) i  Atles de l’oblit  (Pagès Editors, 2019), és activista cultural, col·labora a la revista Catorze i com a prescriptora, entre altres, de les llibreries Caselles i La Irreductible de la ciutat de Lleida.

 

Experiència i innovació en la comunicació editorial