Velles noves tecnologies al món editorial

Ja fa alguns anys, en el marc de la Fira de Frankfurt 2007, molts de nosaltres ens vam trobar en diverses ocasions per aprendre una mica més sobre les noves tecnologies aplicades al nostre sector. Començava una manera nova de vendre i promocionar els nostres productes i ens vam endinsar de la mà del Javier Celaya (@javiercelaya). Sortíem d’aquell auditori plens de coneixement i ganes de fer coses, molts van iniciar-se en les xarxes socials, altres milloraren les seves webs, uns altres van fer auditories, però sobretot ens vam engrescar.

Avui, cinc anys després, en quin punt estem? Les xarxes socials, les webs i els nous procediments es van instaurar però molt em temo que no vam continuar avançant.

Pel que fa a la promoció dels llibres, s’han fet coses noves com vídeos, xats amb lectors, pàgines web interactives o entrevistes en streaming, però encara no hi ha autor i editor que concebi una novetat sense la seva presentació en una llibreria (o espai equivalent) amb el seu presentador i el seu públic (sovint escàs). Preguntem-nos si encara és útil aquest procediment, perquè si exceptuem els autors dits mediàtics o les grans figures, sovint una presentació només serveix per reunir els amics i familiars i, si se serveix una mica d’àpat, aquells habituals que tots coneixem.

Per la banda dels editors, la cosa no millora gaire, fins i tot estem pitjor. Tímidament ens hem endinsat en el meravellós món del llibre electrònic però sense deixar el llast del paper, fem novetats però gairebé no digitalitzem el fons, ens resguardem darrere del DRM temorosos de ser “robats”… i així ens anem quedant enrere.

Els mitjans de comunicació han canviat. Tenim exemples com Núvol (@nuvol_com) o Esguard (@revistaesguard) de que les coses s’estan movent. Els lectors també estan canviant, però nosaltres no i això ens pot costar un alt preu. Tenim milions de possibilitats davant nostre i no les fem servir. Estan creixent exponencialment els lectors en tauletes i nosaltres continuem amb els nostres llibres estàtics. Que me’n dieu de fer servir aquí l’html5 per llibres infantils? Els infants neixen amb un ipad sota el braç i nosaltres només els oferim paper.

L’època que ens toca viure certament no és de gran ajuda, però no ens escudem en aquesta excusa perquè això ve de lluny i si no ens movem nosaltres, ningú vindrà a fer-ho.

En l’era del 3.0, el món editorial encara viu en el 1.0.

 

Sandra Márquez
@smarquol