Amunt! Les festes de l’arbre als Països Catalans

Amunt! ofereix un recorregut visual i antropològic per les festes tradicionals de l’arbre als territoris de parla catalana.

Després de 10 anys de feina, els autors han arribat a documentar 160 festes populars en què l’arbre és protagonista. Darrere de cada festa hi ha tot un ritual, sovint d’origen remot, que explica les formes de ser i de sentir de cada poble i la seva renovació anual simbolitzada pels arbres, que esdevenen representants de les forces de la natura que, un cop a l’any irrompen en la quotidianitat de la civilització i la cultura.

Descarregar dossier de premsa del llibre

Els protagonistes del llibre són: la Fia-faia a Bagà i Sant Joan de Cerdanyola, la Festa del Pi de Centelles, la Festa de Sant Sebastià de Matadepera, el Pi de Sant Antoni de Pollença, les Santantonades dels Ports, la Festa de Sant Antoni de Canals, els mayos del Racó d’Ademús, l’Arbre de Maig i el Ball del Cornut de Cornellà de Terri, les Festes des Pi de Campanet, la Festa de Pasqüetes de Castell d’Aro, la Festa del Pi de Figaró-Montmany, la Festa del Mai de Camporrells, la Plantada del Pi de Quintos de la Torre de l’Espanyol, la Festa del Pi de Maig de Sant Llorenç Savall, la Plantada del Xop de Vallfogona de Balaguer, la Plantada del Maig de Vinebre i d’Òrrius, la Plantada del Xop del Palomar, la Festa Verdaguer de Folgueroles, l’Arbre de Maig d’Igualada, la Plantà del Xop de Planes de la Baronia, les Falles de la Ribagorça, les d’Isil, l’Hesta deth Haro i la Crèma deth Taro, les Falles i la Crema del Gener d’Andorra, i els mais d’envelat al Pallars Sobirà.
ELS AUTORS

Marc Castellet (Terrassa, 1974). Ha estudiat fotografia a l’Escola d’Arts de Terrassa i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, on també ha fet cursos especialitzats en gestió del color, captura digital i retoc professional. Fotògraf professional des del 2002, col·labora a mitjans de comunicació i organismes públics com l’Agència Catalana de Turisme o la Diputació de Barcelona, alhora que a empreses privades i agències de publicitat.

Llorenç Roviras (Sabadell, 1967). És llicenciat en Ciències de la Comunicació (UAB) i diplomat en Empresarials (UAB). Ha treballat com a redactor de cultura del diari El 9 Nou de Terrassa i ha col·laborat assíduament en mitjans (Què Fem?, Time Out, Rockdelux…) Va dirigir la revista de música Trax. És autor dels llibres 4.997 Pekín-Lhasa (Grupo Tragaluz, 2009), Pepe Andreu: pensando muebles (Germina – La Fábrica, 2011), ITT 1878 (ITT, 2014). És cofundador de l’empresa de comunicació corporativa Blackpool Digital.

Ens aferrem a les festes populars, i a les de l’arbre en particular,
per tal d’assolir el reencantament amb el món, de recuperar
el sentiment d’astorament davant d’allò que ens és misteriós
o desconegut, de restablir la unitat amb el cosmos o,
si més no, amb altres ànimes.

 

Amunt! Les festes de l’arbre als Països Catalans
Llorenç Roviras i Marc Castellet
Pròleg de Vicenç Villatoro
PVP 23,00 € | Pàgines: 350 | ISBN: 978-84-947484-0-0 | Edicions Sidillà