L’Emperador, Jordi Coca || Comanegr

“Si hi ha una obra en què em vegi representat, aquesta és sens dubte L’Emperador” 
Jordi Coca

L’Emperador (1997) és una de les obres centrals de Jordi Coca, un dels principals autors de les últimes dècades a Catalunya. La Institució de les Lletres Catalanes la va reconèixer com la millor novel·la publicada entre el 1996 i el 1998, i aquesta edició en celebra el vintè aniversari.

Descarregar el dossier de premsa del llibre

La Xina del segle XVII era un espai immens i convuls per guerres en què era difícil identificar els enemics. Sovint es produïen massacres brutals com la de Yangzhou, amb més de mig milió de persones mortes en una setmana. Però també era una terra amb grans esperances i tradicions mil·lenàries. I aquí coneixem Suen, un noi senzill que, empès per una curiositat irrefrenable, deixa el seu poble per travessar el país sencer amb un objectiu declarat: veure el gran Emperador. La seva és una lluita per aprendre i per entendre, i, lentament, abandona sentiments atàvics i s’adona d’allò que porta el seu món a la ruïna. Aprèn dels alts funcionaris, els serveix, canvia de nom i lluita amb un dels últims guerrers lleials que queden. És el viatge de tota una vida. La gran aventura de Suen no és una novel·la històrica. És una faula. La faula sobre l’aprenentatge i la crueltat de la lluita pel poder.

Fent costat a les peripècies del protagonista, el lector es passeja pels replecs d’una Xina del segle XVII entre històrica i mítica, mentre reviu el camí de coneixement i d’aprenentatge de Suen a través del tracte amb els homes i els llibres. El protagonista lluita amb un dimoni, s’embarca amb uns espies, fa de captaire i fins és acollit per un alt funcionari de la cort. Quan arriba a les portes del palau on habita L’Emperador, més savi i desencisat que al principi, decideix escriure els records i l’aventura del viatge.

Jordi Coca (Barcelona, 1947) és escriptor i Doctor en Arts Escèniques.

Va començar la seva carrera d’escriptor l’any 1971 amb l’obra Un d’aquells estius (Els Lluïsos). D’aleshores ençà ha publicat assaig, narrativa, novel·la, poesia i teatre, i és autor de guions televisius. Al llarg de tots aquests anys, Jordi Coca ha obtingut nombrosos premis en reconeixement d’una trajectòria literària
excepcional, entre els quals cal comptar els prestigiosos: Premi Nacional de la Crítica, Ciutat de Palma, Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil i Premi Sant Jordi de novel·la. També ha fet versions al català d’autors com Maurice Maeterlinck i del poeta japonès Matsuo Bashô. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, francès, italià i anglès.

Ha treballat en el món del teatre com a director d’espectacles, autor i gestor cultural. Entre 2009 i 2011 va ser membre del CoNCA, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya.

És catedràtic emèrit de l’Institut del Teatre.

“Perquè L’Emperador no és una obra sobre la Xina. L’Emperador és -ho són sempre les grans obres- una obra sobre la comuna condició dels homes i, més exactament, sobre a comuna condició social dels homes. [...] L’Emperador està escrit extraordinàriament, no per plaure als sentits, sinó per fer més complexa i més intensa la informació. O l’experiència.”  Ramon Pla i Arxé

“[...] A mig camí entre la memòria i l’autoficció, aquella nouvelle s’assembla molt a les vicissituds del protagonista de L’Emperador, perquè el nucli generador és el mateix: la urgència de descodificar els missatges. I davant un univers de signes embogits, el jo narrador es troba sense les eines necessàries per triar entre les possibilitats de l’acció i les de la reflexió, entre el moviment i la interpretació. A L’Emperador hi ha un factor que multiplica encara més aquest efecte: les raons del protagonista narrador, de l’autor i dels lectors no coincideixen. [...] Al llarg de L’Emperador, el jo narrador creix, madura i envelleix, arriba a ensenyar «els signes i les relacions que tenien els uns amb els altres», i tanmateix no decidirà res «fins a escriure aquests records que ara vosaltres llegiu». Tothom ha parlat d’una novel·la de formació, però potser l’objectiu «no era tant assolir un coneixement, com el mateix procés de coneixement» (Jordi Malé); que és com dir que, després de dominar les representacions, ara cal dirigir-se als continguts despullats i assumir-ne les conseqüències. Alliberar-se del llast. Perdre els signes, amb el temps.”  Francesco Ardolino

 

L’EMPERADOR, Jordi Coca

PVP 19,50 € – Pàgines: 336

ISBN: 978-84-16605-90-3

Comanegra