Rutes literàries de Barcelona, Maria Nunes

Aquest llibre és fruit de l’entusiasme i punt de trobada de dues passions: ciutat i literatura. O literatura i ciutat, com vulgueu, perquè en els amors apassionats és difícil dir quin s’estima més que l’altre.

Barcelona i la literatura formen un tot esplèndid i enriquidor perquè la literatura amplia, il·lumina, excava i reedifica la ciutat. Sota els mapes físics sempre hi ha subjacent una cartografia emocional que estructura la nostra memòria personal i col·lectiva, i la literatura hi juga un paper molt important.

Les rutes literàries que us proposo ens transporten a diversos moments de la història de Barcelona i es basen en obres d’autors que han sentit aquesta doble passió per la literatura i la ciutat: Teresa Juvé, Narcís Oller, Josep M. de Sagarra i Montserrat Roig.

Altrament, sense aquesta passió, no podríem viatjar en el temps i passejar per aquells indrets de la ciutat que es conserven, que han desaparegut o que s’han transformat, però que en les pàgines dels nostres autors mantenen intacte tot el perfum d’una Barcelona eterna.

Descarregar dossier de premsa del llibre

“[...] Aquest llibre que teniu a les mans és fruit de l’entusiasme i el punt de trobada de dues passions: la ciutat i la literatura. O la literatura i la ciutat, com vulgueu, perquè en els amors és difícil dir quin s’estima més que l’altre.

Ciutat i literatura formen un tot esplèndidament enriquidor perquè la literatura amplia, il·lumina, excava i edifica, ensems, la ciutat.

[...] Les ciutats són plenes de geografia literària. Tot sovint, «creiem que la vida ens duu a la literatura i, al capdavall, descobrim que és a l’inrevés: la invenció, la fabulació, és a dir, la mentida, ens retorna una mica de veritat. Però d’una manera distinta: les geografies literàries es tracen damunt els mapes de la imaginació»

El passeig per la ciutat és el punt que articula la relació entre la geografia, la història i la literatura. Les rutes literàries que us proposo ens transporten a diversos moments de la història de Barcelona i es basen en obres d’autors que han sentit la doble passió de la literatura i la ciutat.

«Yo, entusiasta hasta el delirio por mi Ciudad» ens diu Narcís Oller. «Jo confesso que el meu barcelonisme és desesperat, que el meu entusiasme per la vila on he nascut no té límits» afegeix Josep M. de Sagarra. I Montserrat Roig ens recorda que «Barcelona desvetlla amors apassionats i de vegades rancors soterrats».

Altrament, sense aquesta passió, no l’haurien pogut descriure com ho van fer ni ens arribarien unes imatges tan vives que ens permeten de fer un viatge en el temps i de passejar per aquells indrets de la ciutat que han desaparegut o s’han transformat, però que en les pàgines literàries mantenen intacte tot el perfum d’una Barcelona eterna.” Maria Nunes

 

Maria Nunes. Llicenciada de grau en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Ha exercit de catedràtica de llengua i literatura catalanes a l’ensenyament secundari. Té publicats diversos estudis sobre Narcís Oller i la novel·la del segle XIX, una edició de Julita, de Martí Genís i Aguilar, i un estudi sobre l’obra en prosa de Josep M. de Sagarra. Ha col·laborat en l’edició crítica dels volums de prosa de l’Obra completa de Josep M. de Sagarra (Ed. 3i4). Publica habitualment crítica literària i teatral a revistes digitals de cultura. Col·labora amb la ILC i altres institucions en activitats de divulgació de la literatura catalana i és especialista en el disseny i guiatge de rutes literàries d’obres i d’autors catalans.

 

Les Rutes

* La Barcelona dels Àustries i la Inquisició, segle XVI, Teresa Juvé, La trampa

* La Barcelona del segle XIX, Narcís Oller, La papallona, La febre d’or, Pilar Prim

* La Barcelona del segle XX (la dècada de 1920), Josep M. de Sagarra, Vida Privada

* La Barcelona del segle XX (els anys de la grisor), Montserrat Roig. Ramona, adéu, El temps de les cireres

 

Il·lustracions del llibre de Josep M. Farré

 

Editorial Meteora  |  ISBN 978-84-946982-1-7 |  Pàgines: 176  |  PVP 16,00 €