Diàlegs, Boris Cyrulnik (edició a càrrec de Carles Capdevila)

No tinc por ni de la vida ni de la mort. No tinc por de la vida. Més aviat tinc por de no viure abans de morir. Això és important”. Boris Cyrulnik

Descarregar dossier de premsa del llibre

Descargar dossier de prensa del libro

El pare de la resiliència va perdre a la seva famíla en Auschwitz, va ser perseguit pels nazis amb tan sol 6 anys i condemnat a mort. Malgrat aquesta dramàtica infància Boris Cyrulnik somriu amb complicitat al llarg de l’afable conversa amb Carles Capdevila. El seu optimisme es basa, irònicament, en què la humanitat avança després de cada catàstrofe, i estem prop d’una. Carles Capdevila dialoga amb preguntes precises per aconseguir respostes que descriuen una visió del món sorprenent i un pensament excepcional d’aquesta gran figura de la psicologia moderna. Un diàleg on les qüestions sobre la condició humana, la inclinació, l’humor i l’etologia animal apareixen de forma natural.

Ens passa de vegades amb els grans investigadors: reduïm la complexitat de la seva mirada sobre la condició humana a una sola gran idea. En el cas del neuropsiquiatre i psicoanalista Boris Cyrulnik, seria sens dubte la noció de resiliència. Però més enllà dels seus treballs fascinants sobre com afrontem el trauma, Cyrulnik ha anat elaborant tota una visió del món i del lloc que hi tenim que és interessant i inspiradora en si mateixa.

Aquesta conversa –on van sorgint de manera natural qüestions ètiques, pedagògiques i epistemològiques– constitueix una introducció excel·lent al conjunt de la seva obra, i és alhora una exposició precisa de les seves idees filosòfiques, científiques i sobre la pròpia vida.

“De les qualitats de Boris Cyrulnik em quedo amb el seu sentit de l’humor. Somriu amb complicitat durant la conversa, i també es trenca a riure en algun moment. Ho fa quan admet, irònicament, que el seu optimisme es basa en el fet que la humanitat avança amb cada catàstrofe, i en tenim una a prop. En segons quins llavis, podria ser un comentari cínic, desesperançat, però Boris Cyrulnik s’acosta més a aquella tendresa que allunya l’humor del sarcasme i l’acosta al ‘riure junts’, que és una manera de compartir les nostres perplexitats.

[...]

A en Boris se l’entén bé perquè sap molt, pensa bé i s’explica amb passió i entusiasme. I a més a més, va descobrir de petit que el sentit de l’humor, del qual parlàvem al principi, fa que la gent se t’acosti. Cultura, educació i humor ens salven. Igual com l’aferrament i la resiliència, són antídots per al trauma.”  Carles Capdevila

Boris Cyrulnik (Bordeus, 1937) és un dels grans referents en la psicologia moderna. Neuròleg, psicoanalista, psiquiatre i etòleg de formació, està considerat un dels pares de la resiliència, que és la capacitat de les persones de sobreposar-se a períodes de dolor emocional i a les situacions adverses.

 

 

Altres obres publicades en Editorial Gedisa:
- Los patitos feos: sobre la superació dels traumes infantils.
- Me acuerdo: on narra la seva experiència resilient fugint dels camps de concentració.
- Las almas heridas: sobre els mecanismes de la memòria i la seva decisió d’exercir la psiquiatria

 

Carles Capdevila i Plandiura (Barcelona, 1965) és llicenciat en filosofia, escriptor, periodista i professor de comunicació a la Universitat de Barcelona. De la seva llarga trajectòria en els mitjans (premsa, ràdio i televisió) cal destacar les seves col·laboracions a Catalunya Ràdio i la fundació del diari ARA.
Ha publicat, entre d’altres:
- La vida que aprenc (Editorial Arcadia)
- Educar millor (Editorial Arcàdia) – Propera aparició al mercat llatinoamericà per Gedisa

 

“Cal procurar combatre la dissort, i d’aquesta manera les victòries contra la dissort ens proporcionen moments de felicitat. Però si busquem sistemàticament la felicitat, què farem? Recórrer a la pastilla, i aquesta és una felicitat falsa. Una felicitat química que és tota una falsa felicitat: et fa sentir bé, però això no és la felicitat.” Boris Cyrulnik

 

DIÀLEGS
Boris Cyrulnik
Edició a càrrec de Carles Capdevila
Pàgines 112 | PVP 12,90 €
Gedisa Editorial