El compromís d’una generació. (S)avis, Josep Puigbó

El compromís d’una generació és el segon llibre del programa d’entrevistes en profunditat (S)avis, emes per Televisió de Catalunya, amb tretze personatges més que han tingut un paper clau en la nostra història recent. El primer, publicat l’any 2014, portava per títol (S)avis. Lluny del silenci i de la queixa.

En aquesta edició, entrevistats per Josep Puigbó, hi trobem Mercè Boada, Dolors Bramon, Eugeni Bregolat, Josep Maria Bricall, Anna Cabre?, Victòria Camps, Francesc Garriga, Jordi Nadal, Salvador Pàniker, Antoni Pitxot, Arnau Puig, Jordi Savall i Marina Subirats. Una generació de (S)avis que han sabut fer del seu compromís personal, professional i social un exemple per a tots.

Descarregar dossier de premsa del llibre

“Una cosa és fer les coses per compromís, i una altra, de ben diferent, és fer-les amb compromís. És a dir, assumint una sèrie d’obligacions des del coneixement i la consciència del que aquest compromís suposa. Fins a les seves últimes conseqüències.

Aquest segon llibre, El compromís d’una generació, fruit de noves entrevistes emeses pel programa (S)avis de Televisió de Catalunya, manté l’esperit del primer, Lluny del silenci i de la queixa. Al capdavall, el valor del compromís també suposa apartar-se voluntàriament de la societat del silenci —la d’aquells que mai no hi són, ni se’ls espera, ni volen ser-hi— com de la societat de la queixa —la d’aquells altres que creuen que la culpa de tot sempre és dels altres, que si la iniciativa no és seva, ja no ha de ser bona i que han fet de la crítica destructiva una forma, fins i tot molt rendible, d’anar pel món.

A diferència de tots ells, les (S)àvies i els (S)avis d’aquest llibre han establert un triple compromís. Un de primer, i indispensable, amb ells mateixos. Un altre amb les persones que s’estimen i que formen part del seu cercle més íntim. I encara un altre, aquest més ampli, amb la societat, amb el conjunt de la comunitat de la qual formen part. Un compromís cívic.

A algunes d’elles, els ha arribat el reconeixement públic i, per tant, són conegudes. D’altres, s’han mantingut en l’anonimat. Però la seva saviesa no la condiciona ni la modifica aquest
fet. La condició de (S)avi és fruit d’haver sabut aplicar la intel·ligència en l’experiència, d’haver arribat a conclusions que ens capaciten per a reflexionar. I tot plegat, amb una base de coneixement i enteniment molt ampli, acompanyat d’una envejable memòria a llarg termini.

[...]

Em faria molt feliç que, després d’haver llegit aquestes pàgines, als lectors els passés el mateix que em va passar a mi després d’acomiadar cada convidat. Que en vaig sortir amb noves eines per ser capaç de comprendre una mica més les persones i el món, sense apriorismes. Que quan aprenem és quan escoltem activament, més que no pas quan parlem categòricament. Unes pàgines que, com les del llibre anterior i com les dels que puguin venir, representen el compromís d’una generació. Un compromís gràcies al qual els que hem arribat després ho hem tingut més fàcil.”    Josep Puigbó

Josep Puigbó i Valeri (Olot, 1958) és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Periodista de llarga trajectòria a ràdio i televisió, va col·laborar en els inicis de Ràdio 4 i va ser director de Ràdio Olot i de Ràdio Costa Brava. Ha dirigit i presentat diversos informatius i programes a Catalunya Ràdio i va ser un dels fundadors i primer director general de la cadena radiofònica Ona Catalana. A TV3 ha dirigit i presentat el Telenotícies migdia i el programa Àgora.

A TVE va dirigir i presentar El debate de la 2 i va conduir el Telediario del migdia. També ha presentat programes d’actualitat a Canal 9, 8TV i Canal Català. Va posar en marxa Olot Televisió i és soci fundador i director general d’UNDATIA comunicació, que ha coproduït amb Televisió de Catalunya els capítols de la sèrie (S)avis, emesos pel Canal 33 i per TV3, que recullen els seus dos llibres.

 

Fitxa tècnica

Editorial Meteora || ISBN 978-84-945428-2-4 || Col·lecció: No ficció || PVP 19,50 €