Biel Mesquida estrena “Els missatgers no arriben mai” A partir del 8 de novembre a “La Seca” Sala Joan Brossa

El proper dia 8 de novembre s’estrena “ELS MISSATGERS NO ARRIBEN MAI” de Biel Mesquida, amb Pepa López, Lluïsa Mallol, Rosa Novell i Anna Ycobalzeta.

 … personatges que fan avançar les històries… actrius que assa­gen personatges de tragèdia… Enona, la dida de Fedra; Ismene, germana d’Antígona; Clitemnestra, dona del rei Agamèmnon i Anna d’Agènor, germana de Dido, Reina de Cartago

Quatre actrius es preparen per representar quatre personatges de tragèdia clàssica. Però no quatre protagonistes, sinó quatre personatges secundaris, testimonis directes dels esdeveniments, de vegades instruments voluntaris o involuntaris d’aquests esdeveniments, sempre víctimes d’un destí fatal que no estava escrit per a elles, però que les ha arrossegat com un vendaval.

Enona és la dida de Fedra. El seu amor de serventa fidel, els seus consells i els seus esforços per salvar a Fedra de la seva passió innombrable per Hipòlit serà una de les causes de la destrucció de tots dos. Ara sobreviu enfonsada en el record i el sentiment de culpa.

Anna era la germana de Dido, reina de Cartago. Enees, supervivent de la destrucció de Troia i fugitiu, va rebre l’hospitalitat de la reina Dido i també el seu amor. Però Eneas havia de continuar el viatge per fundar la ciutat que més tard seria la capital del més gran imperi de la antiguitat. Dido no va poder suportar l’absència d’Enees. Anys més tard, Anna explica a algú aquesta història i el tràgic desenllaç.

Clitemnestra és la dona del rei Agammenon. El seu gran amor es va anar convertint en odi quan ell la va abandonar per anar a lluitar a Troia, quan va sacrificar la seva filla Ifigènia per raons militars, quan el va veure tornar amb una jove troiana, part del botí del vencedor. Sola a les cambres desertes del palau, reviu el record d’aquesta història de desamor i el terrible final del seu protagonista.

Ismene és filla d’Édip i germana d’Antígona. De caràcter oposat a la seva germana, quan es troben desvalgudes desprès de la mort del pare, acollides dins d’un món hostil, prefereix adaptar-se a les circumstàncies per tal de sobreviure. Antígona es rebel·la, s’enfronta al poder i paga amb la vida la seva actitud. Ismene, no ha pogut salvar amb raons assenyades la seva germana, a la que estima i admira. També ella acabarà pagant el preu d’una rebel·lia que no era la seva.

Sobre aquests quatre personatges, Biel Mesquida ha escrit quatre monòlegs que recullen i desenvolupen els moments breus però intensíssims viscuts per cada una d’elles. Cada monòleg és el relat de la tragèdia, un estudi d’aquestes persones trastornades per les inevitables passions dels altres, i una profunda i poètica reflexió sobre el sentit de la vida i la tragèdia.

Rosa Novell

LA SECA – ESPAI BROSSA

Autor Biel Mesquida
Direcció i dramatúrgia Rosa Novell
Ajudant de direcció Iban Beltrán 
Intèrprets
Pepa López – Enona Lluïsa Mallol – Anna d’Agènor
Rosa Novell – Clitemnestra
Anna Ycobalzeta – Ismene
Música Joan Valent
Espai Escènic Rosa Novell i Antonio Belart
Producció executiva Cristina Raventós per a Bohemia’s
Durada 75 minuts
Dates: 8 de novembre al 9 de desembre de 2012