Ramon Llull Essencial, Pere Villalba

Qui era Ramon Llull?  Com fou la seva infantesa? Per què va abandonar una vida regalada d’home de cort, poeta i seductor a Palma? Era ric, tenia terres? Era un home alegre, seriós, temperamental? Com era físicament? Per què va deixar dona i dos fills? Per què va fer el camí de Santiago i va Peregrinar a Rocamador? Per què va viatjar pel Mediterrani en totes direccions fent més de 14.000 km, fins passats els 80 anys? Per què fou empresonat?

 

Ramon Llull (1232-1316) és un gegant de la cultura. En una època de regnes tancats i ments estretes, va ser l’apòstol del multiculturalisme i de l’entesa entre els pobles; va concebre Europa i tot el Mediterrani, incloent-hi els musulmans, com un conjunt que havia d’entendre’s dialogant, i per això va promoure la creació d’escoles d’idiomes. Va inaugurar la literatura catalana amb poesies, obres didàctiques, faules i diàlegs. Va experimentar la vida ermitana i va donar a la humanitat una de les obres cim de la mística, el Llibre d’amic i Amat. Va concebre sistemes electorals i va idear una tècnica taquigràfica.

En aquesta biografia, el doctor Pere Villalba, un dels primers especialistes actuals en Ramon Llull, acosta al públic el que sabem avui sobre el personatge. I ofereix un Llull essencial amb totes les claus, imprescindible per als qui vulguin endinsar-se en la seva figura en la commemoració del setè centenari de la seva mort.

Descarregar dossier de premsa del llibre

“Ramon Llull fou un intel·lectual laic de la baixa edat mitjana que, nascut a Palma de Mallorca, desplegà una activitat filosòfica, teològica, científica, informativa i diplomàtica en diversos països de l’àmbit de la Mediterrània i del centre d’Europa. Sense estar afiliat a cap corrent ideològic  ni pertànyer a cap institució acadèmica ni a cap organisme eclesiàstic, es comprometé en un projecte de millora cultural, social, religiosa i política dins la cristiandat del segle XIII i començaments del XIV.

Ramon Llull era un laic sense estudis universitaris, però sabé formar-se en tots els coneixements del moment, aplicant-se en qualsevol avinentesa i en trobades amb estudiosos científics, filòsofs, teòlegs i rodamons, amb els quals es feia trobadís en el dia a dia, sense esquivar els individus subtils del carrer. Només fou autodidacte en part i es reconeixia com a il·literatus (no literat, illetrat), però sabia escoltar, preguntar i investigar.

[...]

Arribats al setè centenari de la mort de Ramon Llull hem de congratular-nos que el seu llegat hagi arribat a nosaltres amb una gran varietat de recursos, des dels manuscrits il·luminats a una bibliografia d’investigació inacabable, passant per mitjans informàtics i per una incalculable obra artística que el seu talent ha inspirat al llarg dels segles. La seva figura pot funcionar avui com un bàlsam de millora en una societat que grinyola per totes bandes. Ens convé avui recordar aquell filòsof que diferenciava la diversitat de les ments i de les sensibilitats amb tot respecte, que va ensenyar les veritats de la contemplació i la mística i que va treballar incansablement per una Europa comuna que reconegués les diferències entre els pobles.”  Pere Villalba

Pere Villalba (Barcelona 1938) és doctor i professor emèrit de Filologia Clàssica a la UAB, membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i doctor honoris causa per la Universitat de Palerm. En la seva tasca com a investigador, ha contribuït a la renovació dels estudis ciceronians (De la vellesa, De l’amistat, De la república o L’art de governar), s’ha convertit en especialista dels orígens dels Jocs Olímpics (Olímpia. Orígens dels Jocs Olímpics, 1994) i ha estudiat les idees polítiques en la Roma monàrquica i republicana (Roma a través dels historiadors clàssics, 1996). Pel que fa a Ramon Llull, en comença l’estudi quan accepta l’encàrrec de l’edició crítica llatina del Arbor scientiae per al Corpus Christianorum (Ed. Brepols, Turnhout, Bèlgica), que l’ocupa dotze anys de feina, i es converteix en el seu principal focus d’atenció.
Fruit d’aquests treballs són els llibres de  referència Ramon Llull. Escriptor i Filòsof de la Diferència (UAB, 2015) i Ramon Llull. Vida i Obres (IEC, 2015, publicat gràcies als auspicis de l’Elsa Peretti Foundation), les quals es troben a la base de l’obra divulgativa que el lector té a les mans.

 

CAPÍTOLS DEL LLIBRE

Pòrtic
Hereu trencador (1232-1264)
Formació i primer gran llibre (1265-1273)
Difusió de l’Art i cim de la mística (1274-1287)
Filòsof de l’acció (1287-1290)
Convèncer Europa i l’islam (1290-1312)
L’ancià bo, savi i de vida bona (1313-1316)
El lul·lisme

 

 

RAMON LLULL ESSENCIAL. Retrat d’un pare d’Europa
Pere Villalba
Pàgines 200 | 16 pàgines amb il·lustracions
PVP 9,75 €
Ed. Libros de Vanguardia