Univers, la nova col·lecció de Verdaguer Edicions

Verdaguer Edicions va néixer el 2013 amb la voluntat de recuperar la publicació de l’Obra Completa en Edició Crítica (OCEC) i posar-la a l’abast dels lectors en versió paper i digital.

Ara, neix la nova col•lecció Univers per oferir una mirada contemporània sobre l’obra de Verdaguer.

Univers és una col•lecció que aplega temàtiques i noves aproximacions a l’obra de Jacint Verdaguer d’altres poetes, escriptors i intel•lectuals catalans contemporanis.

La col•lecció respon a la voluntat d’oferir noves mirades sobre Verdaguer per demostrar que en ple segle XXI el poeta de Folgueroles encara interpel•la els seus lectors.

El disseny de la coberta de la col•lecció Univers és a cura de Perejaume

Dimonis. Els Apunts de la Casa d’Oració presos per Jacint Verdaguer, i copiats i comentats per Enric Casasses

Durant tres anys Verdaguer assisteix a les sessions d’exorcismes a la Casa d’Oració, al carrer Mirallers de Barcelona. Els dimonis parlen per boca de persones posseïdes i Verdaguer ho va apuntant. El resultat n’és un esbós: els dimonis observats per Verdaguer, i ell per ells, que comenten: «Ha de renyir amb lo món per estimar lo món». Els Dimonis que presentem són el text íntegre d’aquests apunts acompanyats de comentaris d’Enric Casasses.

Dimonis és un llibre de fragments a mig embastar, un joc d’atrevides dissonàncies entre el sublim i l’insignificant, una barreja d’aforística, de realisme naturalista i literatura fantàstica.

Els exorcismes de Verdaguer sempre han despertat inquietud, una curiositat morbosa per a un tipus de gent i una certa prevenció per als lectors habituals de Verdaguer.

No és la primera vegada que es publiquen però sí que és la primera que s’ofereixen d’una manera tan directa i moderna als lectors, que trobaran un Casasses sorprès i expectant davant de la sorpresa i l’expectació del propi Verdaguer

La càrrega contra el poder, en especial l’eclesiàstic, és dura, irrebatible, despietada.

Enric Casasses (Barcelona, 1951), escriptor en vers i en prosa i acadèmic de cap acadèmia, és un verdaguerià d’arrel avantguardista catalana que a més de la poesia en vers i en prosa (No hi érem, Uh, Canaris fosforescents, A la panxa del poema en prosa que no hi neva ni hi plou, T’hi sé…) ha publicat un parell de llibres de filosofia ficció (El poble del costat, La foneria i el paperer) i estudis sobre escriptors com ara Maragall, Pujols, Vallmitjana, Papasseit, Vila Casas, Vinyoli… D’entre els seus escrits verdagueròfils cal destacar l’edició (juntament amb Agnès Prats) del llibre Perles del poeta folguerolenc.

Pàtries. Poemes de Jacint Verdaguer, Ricard Torrents. Pròleg de Vicent Partal

“La pàtria de Verdaguer i dels seus antecessors, la pàtria dels seus lectors, els del seu temps i del temps de després de nosaltres, és una pàtria que hem hagut de dissimular, ocultar, compartir, negar. El negacionisme de la nació catalans i dels seu dret a un estat propi, fa tres segles que és imposat per la nació castellana, dita espanyola, com si fos un marc polític «natural» que per assignació correspon al catalans. Per això la perspectiva oberta aquesta tardor de 2014 demana rellegir els grans autors fundacionals com Verdaguer i és des d’aquest faristol que proposo de rellegir-lo.” Ricard Torrents

“La lectura política de Verdaguer que proposa la present antologia remarca, entre altres molts aspectes, una de les incomoditats màximes del moment: la dinàmica divergent entre el Principat i la resta del país.” Vicent Partal

Adreçat a un públic que es repensa el seu país. Als lectors de Verdaguer. Als catalans que volen votar #sísí el 9N. Als joves lectors que descobreixen per primera vegada Verdaguer i que el llegeixen des d’una perspectiva molt diferent a la que s’ha llegit fins ara. Els nascuts als 90 no coneixen ni de lluny la repressió i la descoberta d’un poeta que parla no sols de Catalunya sinó de Països Catalans d’una manera clarament independentista deixarà a molts lectors gratament sorpresos. Totes les literatures necessiten els seus models i els seus poetes nacionals. Si els italians tenen a Manzoni i els anglesos Byron o Shelley i els alemanys a Hölderlin, els catalans tenim Verdaguer.

Ricard Torrents, (Folgueroles, 1937). Primer rector de la Universitat de Vic, President de la Societat Verdaguer, membre del comitè d’edició de l’obra completa de Verdaguer, col•laborador de la Càtedra Verdaguer, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans, i patró de la Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles. Entre els diversos títols, destaca l’obra crítica La Pomerola. Primavera; obres d’assaig com Verdaguer: Estudis i aproximacions; Art, poder i religió. La sagrada família en Verdaguer i en Gaudí; i obres de divulgació com Verdaguer: un poeta per a un poble

Descarregar dossier premsa Verdaguer Edicions _ Univers