Premi Núvol, veredicte

Avui s’ha lliurat el Premi Núvol de contes a la Plaça de la Paraula dins el marc de la Setmana del Llibre en Català. El jurat, format per Màrius Serra, Matthew Tree, Jordi Puntí, Enric Gomà i Bernat Puigtobella ha concedit tres premis: el primer premi consisteix en un cap de setmana al Priorat dins el programa Priorat Versió Original; el segon premi, serà una subscripció a la revista L’Avenç i el tercer una subscripció a + Vilaweb. A més, cada membre del jurat apadrinarà un conte, que ha estat premiat amb un lot de llibres.

La convocatòria del premi Núvol ha estat un èxit de participació. Hi han concursat més d’un centenar d’autors, de totes les edats i procedències. Des que vam començar a publicar els contes d’estiu a Núvol, a principis d’agost, hem constatat que són els escrits més seguits i comentats per part dels lectors.

1er Premi. Confitura de figa. d’Eduard Ribera

2on Premi. Castell de focs, de Pep Garcia i Orri

3er Premi ex-aequo. Un got d’aigua de Vicent Almela i Conte de Nadal, de Damià Bardera.

A banda de tots aquests premis, cada membre del jurat ha tingut el gust d’apadrinar un conte entre tots els finalistes. Els autors d’aquests contes rebran com a premi un lot de llibres. A continuació us enumerem els cones seleccionats amb els apadrinaments corresponents:

Màrius Serra apadrina ‘Cavalls al túnel’ de Néstor, amb aquestes paraules: ”Una inquietant fantasia subterrània escrita amb una frescor admirable i la falta de pretensions dels bons lectors de metro, com si l’alè de Borges s’encaixés en un volumet de la Biblioteca Pulga en una parada de metro fantasma”.

Matthew Tree apadrina el conte ‘Elemental, estimat Watson’ d’Eva Gutiérrez Pardina amb aquestes paraules: “Sembla mentida que algú encara s’hagi atrevit a esprémer el món de Sherlock Holmes – tan explotat des de fa anys i panys per escriptors, dramaturgs, cineastes…- una mica més, però el que sorpèn de debò és que, en aquest cas, l’autora se n’hagi sortit. El conte no només evoca – amb quatre pinzellades subtilment paròdiques – l’ambient i el fil argumental de molts del contes originals, sinó que també ha sabut afegir-hi un toc nou, sense que sigui massa obvi, i d’una manera del tot creïble dins dels paràmetres ja marcats per Conan Doyle. Una petita delícia”.

Jordi Puntí apadrina ‘L’estat del benestar’ de Jordi Hernàndez, amb aquestes paraules: ”‘L’estat del benestar’ sap aprofitar les virtuts de la narrativa breu: traça una bona història en poques paraules, té sentit de l’humor, juga amb la realitat i la fantasia, i es clou amb un gir final que redobla la gràcia de la història i conté un element de crítica que millora tot el conte”.

Enric Gomà apadrina ‘Conte de Nadal’ de Damià Bardera amb aquestes paraules: “Un conte inquietant i amarg. Que, francament, m’hauria agradat escriure a mi. No sé trobar un elogi millor. Espero amb moltes ganes llegir el primer recull de contes del Damià Bardera. I també el segon”.

Bernat Puigtobella apadrina ‘El rentaplats’, d’Aloma Vilamala, amb aquestes paraules: ‘Una narració caldersiana en clau femenina. L’autora descriu de manera subtil la dissolució de la dona en mans del refinament electrodomèstic. Amb una prosa mesurada i alhora elàstica, Aloma Vilamala ens explica la història d’una dona que es va fent petita, com l’Alícia de Caroll, fins a desaparèixer per un dels molts desguassos que li presenta la seva vida”.

Núvol premia també amb un lot de llibres el conte ‘La platja’ de Montserrat Piquer, que ha estat el conte que ha rebut, de llarg, més comentaris dels lectors de Núvol.

Aquesta tardor es publicarà en format digital una selecció dels millors contes publicats aquest estiu al digital de cultura dins la Biblioteca del Núvol.

De moment, si voleu llegir tots els contes publicats al llarg de l’estiu, feu clic aquí.

 
Article publicat a: Núvol