Passo de dormir! 100 consells perquè els adolescents dormin bé

L’Anna és una brillant estudiant de 14 anys una mica introvertida però feliç que està estudiant tercer d’ESO. Es troba en l’últim trimestre del curs i últimament el seu rendiment escolar ha baixat sorprenentment, la seva responsabilitat ha esdevingut en infructuosa obsessió i la seva ordenada activitat diürna en agitació, irritabilitat i desorganització, que desemboquen de forma gairebé diària en llàgrimes d’impotència i desconcert.
El pitjor és que tota aquesta angoixa diürna amb prou feines li deixa agafar el son fins a les 3 o les 4 de la matinada, i la falta de descans agreuja els signes durant el dia, entrant així en una malèvola malson que sembla no tenir fi. I si el procés fos just l’invers, i és precisament la incapacitat de dormir la que ha desencadenat tot el problema?

Els trastorns del son en els adolescents són tan freqüents com poc coneguts per la gran majoria de la nostra societat. El seu desconeixement pot portar importants problemes personals, de salut, familiars i acadèmics. Aquest llibre intenta explicar de manera senzilla i amena quines són les alteracions del son més freqüents en els joves, així com la millor manera de manejarles, quan les podem resoldre per nosaltres mateixos i quan ho hauríem de consultar amb un especialista.

“Dormir és una activitat necessària per a la supervivència de l’organisme. Serveix per deixar descansar el nostre cos i el nostre cervell de les activitats diàries amb una finalitat restauradora i reparadora .

Cada vegada més la nostra societat és conscient de la necessitat de dormir bé, encara que hi ha un grup d’edat que encara ho menysprea . Això és el que opinen, per desconeixement, molts adolescents.

Aquest llibre, que tinc l’honor de prologar, exposa aspectes de normalitat i patologia del son dels adolescents de forma clara i molt fàcil d’entendre. La seva finalitat és seguir amb la nostra tasca d’informació i divulgació de les investigacions científiques per a un major coneixement de la població.

És una eina molt útil per a pares, educadors i adolescents, que els permetrà entendre algunes de les característiques d’aquest apassionant període de temps que és l’adolescència.

És un plaer felicitar els autors, Francisco Segarra i Javier Albares, membres de la nostra Clínica del Son i excel·lents companys de camí, que amb la seva tasca assistencial i d’investigació ajuden des de fa més de vint anys a dormir millor a una part important de la nostra societat.” Eduard Estivill

Javier Albares, nascut a Albacete el 1974, és llicenciat en medicina i cirurgia (Universitat d’Alacant), especialista en neurofisiologia clínica (Hospital Universitario La Paz de Madrid)i màster en medicina tradicional xinesa i acupuntura (Universitat de Barcelona). Des de l’any 2002 forma part de l’equip de la Clínica del Son Dr. Estivill. Convençut de la important tasca mèdica i social que s’ha de realitzar en aquest camp i de la millora que això suposa per a la nostra societat, ha centrat el seu interès en diferents alteracions del son. És membre de les més prestigioses societats científiques nacionals i internacionals en medicina del son i ha publicat nombroses col·laboracions en diferents llibres i diversos articles en revistes científiques nacionals i internacionals.

Francisco Segarra, nascut a Mallorca el 1968, es trasllada a la Ciutat Comtal per cursar els seus estudis a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, on el 1991 es llicencia en psicologia clínica. Completa els seus estudis universitaris amb un màster en psicologia clínica i de la salut, un postgrau en neuropsicologia clínica i cursos de doctorat en psiquiatria i psicologia clínica a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant l’últim any de carrera universitària, té el seu primer contacte amb la medicina del son a la Clínica del Son Dr. Estivill, on, al cap i a la fi, ha acabat desenvolupant la seva activitat professional fins l’actualitat.