“Domingo Catalán De 0 a 100″ Ignasi Gaya

Si hi ha un personatge que tothom vincula a l’atletisme popular, aquest és en Domingo Catalán.

A finals dels anys 70 va formar part del primer equip català que va córrer la primera marató de Nova York, i després, el seu nom va començar a sonar amb força quan va guanyar la primera Cursa d’El Corte Inglés. Fins i tot els reclusos de la Model l’animaven quan la marató de Barcelona passava per davant de la presó. Més tard, es va proclamar campió del món de 100 quilòmetres. Convertit en una icona de l’atletisme popular, en Domingo va contribuir a transformar les curses de carrer en el fenomen de masses que avui coneixem.

“Un cop repassades les vivències que he explicat en aquest llibre, he arribat a una conclusió: sóc un tipus afortunat. I em sento així perquè he tractat de fer moltes coses tan bé com he sabut. No sóc tan ingenu per pensar que tot allò que he intentat portar a terme ha culminat amb èxit. Però també tinc clar que se n’aprèn molt més d’una derrota que no pas de cent victòries.” Domingo Catalán

Ignasi Gaya i Fonts (Barcelona, 1970) és periodista i treballa a la secció de cultura dels Serveis Informatius de TV3. És autor de la novel·la juvenil Com una moto.

“”Durant aquella conversa preliminar els vaig preguntar una qüestió que m’encuriosia: sabent que, com és públic i notori, en Domingo Catalán té grans amics entre la professió periodística (a TV3, sense anar més lluny, n’hi ha uns quants), per què m’encarrega­ven aquell llibre a mi, si jo no el coneixia de res?

“—Doncs justament per això —va respondre en Jordi Ferré—, per­què no sou amics.

“Llavors vaig entendre la seva estratègia, es tractava de descobrir la persona que s’amaga darrere el gran atleta que tots coneixem. I fer-ho des de zero, sense prejudicis, amb la neutralitat d’un insubornable presentador de la BBC.

“I ho vaig intentar. Ho juro per Abebe Bikila.  

“Tanmateix, després d’entrevistar en Domingo en un parell d’ocasi­ons, vaig tenir la sensació —ho confesso— que ens havíem fet amics. Segurament, havia trencat aquell principi elemental de la deontologia periodística que exigeix que el reporter guardi certa distància amb els personatges dels quals parla. Però amb en Domingo no hi ha res a fer.  Tal com saben els centenars d’amics que té a tot arreu, és una persona entranyable i carismàtica que atrau, com un imant, un munt de gent al seu voltant.” Ignasi Gaya

 

 

 

 

 

 

 

 

PVP 16 €  Primera edició, març 2014