Les escopinades dels escarabats, Andreu Martín

L’assassinat brutal a Barcelona de dos socis d’una assessoria financera desencadena una gran operació policial que compromet Germán Rojo, un personatge poderós que es creu intocable, investit del do de la immunitat, molt per damunt de la resta dels mortals, simples escarabats fastigosos que es poden trepitjar si cal o si li ve de gust. Però té un punt feble. La Melba, una jove a qui va conèixer un dia, es farà el propòsit de demostrar-li que fins i tot els escarabats lluitaran a mort quan es tracta de sobreviure –o de venjar-se.

Corrupció, escàndols, blanqueig de capitals, espionatge, violència, sexe… són alguns dels ingredients d’aquesta novel·la negra en què Andreu Martín retrata d’una manera extraordinàriament crítica els temps que estem vivint, com ho han fet Andrea Camilleri a Itàlia i Petros Màrkaris a Grècia. Una obra actual i oportuna, amb uns diàlegs vius i punyents, que va merèixer el XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.

«La novel·la negra no podia mantenir-se aliena a l’escandalós fenomen de corrupció que ha esclatat en tots els nivells de la societat del nostre país. El gènere especialitzat en el delicte, els delinqüents, la justícia, els qui han de perseguir els delinqüents i les seves motivacions calia que es pronunciés sobre el que està passant. No era una tasca fàcil, però, perquè el que es pot explicar ja es troba als diaris amb tot detall. Què podia aportar una novel·la negra a les notícies negres de cada dia?

Abans que res, allò que aporta la ficció a la realitat: l’abstracció, la simbolització i la interpretació del que ens passa per davant. Així, Les escopinades dels escarabats ha nascut i crescut com una metàfora sagnant i carregada d’indignació tractant de mirar amb lupa aquelles persones aparentment honrades que, en última instància, viuen del fruit de la delinqüència. Aquesta perspectiva ens permet una nova anàlisi del fracàs de tots els valors en el món que ens ha tocat viure. No s’estan carregant només l’estat del benestar: també s’estan carregant l’estat del “benser”. I l’autor, naturalment, no pot restar impassible, neutral i equànime davant d’aquest desastre.» Andreu Martín

Andreu Martín (Barcelona, 1949) és un autor de referència pel que fa a la novel·la policíaca. Escriptor versàtil i prolífic, ha publicat més de cent títols i ha rebut reconeixements tan importants com el Círculo del Crimen, el Premi Hammet, concedit per l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs en tres ocasions, i el Crims de Tinta. El conjunt de la seva obra de gènere ha estat reconeguda amb el Premi del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya (2001), el Memorial Jaume Fuster (2003) i el Premi Pepe Carvalho (2011).

En la seva obra juvenil destaca la sèrie del detectiu Flanagan, escrita conjuntament amb Jaume Ribera i que els va valdre el Premi Nacional de Novel·la Juvenil, i la de la mossa d’es·quadra Wendy, el primer títol de la qual va rebre el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil.

A més de les aventures de Wendy, a Bromera ha publicat també De tot cor, Premi Alfons el Magnànim, una novel·la negra sobre el món de la premsa rosa.

Voleu saber més? mireu el booktrailer

Portada: Carles Barrios – Pàgines: 336 – ISBN: 9788490261927 – PVP 19,95 €

Edicions Bromera