Mareperlers i ovaladors, Perejaume

Una obra d’art concebuda pel nostre gran poeta i artista Perejaume
que ret homenatge a l’art català i als seus grans artistes:
Mir, Jujol, Miró, Gaudí i Tàpies.

“L’oval és una forma cosmològica i, alhora, la forma cranial de les cavitats oculars i, també, una forma ajaguda i tubercular –més de nou que d’ametlla– de la màndorla romànica.

A partir d’aquesta figura essencialment barroca i doncs que es planta com una llavor a la Catalunya rural i allocada del segle XVIII, ens proposem tant de descobrir com de generar  –en la mesura que en siguem capaços– tota una carena de lligams que ens dugui de pas a través de l’obra de Joaquim Mir, de Joan Miró, de Josep Maria Jujol d’Antoni Gaudí i d’Antoni Tàpies.

El llibre recull aquest carener a través d’un text i d’una sèrie d’imatges a gran format, fetes pel fotògraf Martín Garcia, gairebé totes de fragments d’obres, que dialoguen per parelles, ocupant tot el full i posades de costat.

D’altra banda, comptem amb la extraordinaria intervenció d’Antoni Tàpies. La presència dels ovals a la seva obra ha estat tant constant com essencial, de manera que qualsevol participació seva duu a aquesta proposta un meravellós senyal d’il•luminació.”

A partir de la figura de l’oval, l’artista descobreix les connexions que hi ha entre l’obra de Jujol, Mir, Miró i Tàpies aconseguint agrupar en un mateix llibre les obres d’uns artistes trascendentals en l’art català de començaments dels segle XX, artistes que amb la seva obra fan avançar l’art des del realisme i la tradició ortodoxa cap a l’extraordinari camí de l’experimentació i les vantguardes.

Amb un discurs ric i novedós, Perejaume estableix un diàleg entre art barroc i art contemporani, entre tradició i avantguarda, alhora que fa una exaltació de l’agrarietat de Catalunya, “d’aquesta terra nostra tan barroca”.

 

Perejaume (Sant Pol de Mar, 1957) és artista. Els seus mitjans d’expressió principals són la pintura i la poesia. De formació autodidacta, va estudiar Història de l’Art i va començar a exposar als anys setanta. És autor d’una obra transversal que oscil•la entre la teoria i la pràctica, l’escriptura i la imatge, la influència de l’avantguarda històrica i l’interès per la cultura catalana, amb una especial atenció al paisatge local i a la natura, que impregna la seva producció poètica, assagística i artística.

 

La sobrecoberta
Reprodueix en tècnica de serigrafia una obra de Joan Miró, Dibuix preparatori de Pintura sobre fons blanc (fragment),1927  El llibre Llibre d’autor que conté un assaig inèdit de Perejaume i una selecció d’imatges feta pel mateix artista sobre les formes ovalades tan recurrents en l’obra de Joaquim Mir, Joan Miró, Josep Maria Jujol, Antoni Gaudí i Antoni Tàpies Serigrafia  Reprodueix una obra d’Antoni Tàpies, Oval sobre negre, 2009

 

 

 Mareperlers i ovaladors, Perejaume
Grans Obres Enciclopèdia Catalana