Dinosaures 150 animals prehistòrics de petits a grans

El llibre per apropar-se als dinosaures amb les il·lustracions naturalistes de Roc Olivé

Durant més d’un segle els dinosaures han fascinat tant a científics com al públic en general, joves i vells. La paraula dinosaure significa ‘llangardaix terrible’ i sintetitza la impressió que ens produeixen. Si bé alguns van ser elsanimals més grans que mai han trepitjat el nostre planeta, molts d’altres eren petits animals àgils. Aquest llibre ens mostra la gran varietat de mides que tenien els dinosaures, alguns dels quals no eren més grans que un colom i d’altres eren més llargs que 5 autobusos posats l’un darrere l’altre.

Els dinosaures eren rèptils, però, al contrari que els actuals, tenien les potes situades en posició vertical per sota del cos, com els mamífers, i no cap als costats, com la major part dels rèptils. Els primers dinosaures van ser originàriament petits animals bípedes, encara que moltes espècies posteriors van adquirir una postura quadrúpeda i la seva mida augmentà enormement. Durant els últims anys s’han acumulat proves científiques molt contundents per les quals es demostra que petits dinosaures carnívors van donar origen a les aus durant el període Juràssic. Per això, actualment, les aus se les classifica dins del grup dels dinosaures.

Els dinosaures van viure durant l’era Mesozoica, que abasta més de 160 milions d’anys des de mitjan període Triàsic, fa 230 milions d’anys, fins al final del període Cretaci, fa 65 milions d’anys, quan un gran asteroide va col·lidir amb la Terra i va destruir una tercera part de tota la vida del planeta, incloent els pterosaures, els rèptils marins i tots els dinosaures, exceptuant les aus.

Dos grans grups de dinosaures

Els dinosaures es classifiquen en dos grans grups, segons la posició dels ossos del maluc. Els Saurischia o ‘maluc de rèptil’ agrupen tots els carnívors i els dinosaures de coll llarg o sauròpodes i els seus avantpassats els prosauròpodes. Els Saurischia presenten l’os púbic (vermell) cap endavant i l’os isqui (blau) cap enrere. Els Ornithischia o ‘maluc d’au’ agrupen tots els herbívors ornitòpodes, tireòfors i marginocèfals; aquests presenten l’os púbic (vermell) i l’isqui (blau) cap enrere.

Roc Olivé Pous (1981) és fan dels dinosaures des que tenia 6 anys. És llicenciat en Belles Arts per la UB i va estudiar il·lustració a l’escola d’Arts Aplicades Llotja, on va arribar a exposar, l’any 2003, juntament amb Sabater Pi algunes de les seves il·lustracions. Actualment és un dels pocs especialistes del nostre país en il·lustracions científiques.

S’ha format en dansa, cant i interpretació i ha fet d’actor en alguns musicals. Ha estat conductor de les seccions infantils de Catalunya Cultura “Entrevistem un dinosaure” i “Còmics d’abans i d’ara” i  ha escrit els guions de diversos espectacles. Treballa, també, de professor de teatre i il·lustració, especialment per a nens.

Com a il·lustrador científic ha treballat per a Edebé, Cadí, Susaeta, Cossetània, Aquarium de Barcelona, Viti Mèdic, Gorg Blanc, Aoniolab, Quo, Innovant Publishing i el Museu Ejulve de Terol , entre d’altres.

  També en castellà