Crònica del catalanisme, Antoni Segura

La trajectòria del catalanisme impulsat i protagonitzat per la societat civil catalana.

A mig camí entre el llibre d’història, l’assaig i la crònica periodística, l’autor explora la història de Catalunya i l’evolució del catalanisme i la societat civil des de la Renaixença fins al moment present. Aquest relat històric és la base per construir l’anàlisi de la situació actual, de la qual l’autor és un cronista d’excepció, amb un coneixement profund i directe de la realitat, sobretot des de la redacció de l’Estatut el 2006 fins a la cadena humana de la Diada del 2013.

Antoni Segura marca la sentència del Tribunal Constitucional que el 2010 va desvirtuar l’Estatut d’Autonomia aprovat pel Parlament català com el punt d’inflexió per al conjunt del país, que va deixar de creure que Espanya podia reconèixer les seves aspiracions dins d’un Estat plural i va abraçar com a únic camí possible el dret a decidir.

“L’anàlisi de conflictes no té necessàriament com a objectiu la seva resolució, en tot cas, aquesta resolució en serà una conseqüència que no concerneix només a la contribució de l’analista, la feina del qual és intentar fer comprensibles les raons del conflicte, que no és exactament el mateix que explicar les raons d’aquells qui s’enfronten en el conflicte. És per això que cal intentar posar-se en la pell de les parts en litigi, per arribar a aïllar aquells factors que «expliquen » el conflicte, oferint-ne un relat coherent i precís de les causes, sense renunciar a un cert relativisme i a un distanciament, cosa que no sempre és possible, i sense perdre, alhora, el compromís cívic i polític que fa de la història una disciplina necessària i útil per entendre el present, que és el veritable objectiu ocult dels historiadors: ho som perquè tenim la necessitat d’entendre i explicar als nostres conciutadans el passat que ens ha conduit fins on som i com som ara.”

El tomb que ha fet la societat catalana és irreversible. Que les aspiracions de molts ciutadans de Catalunya arribin a ser realitat només depèn de la qualitat democràtica de l’Estat espanyol, la qual, fins ara, s’ha mostrat més aviat baixa, així com de la voluntat i la força de la societat civil i dels moviments socials per lluitar i assolir tals aspiracions. La resta és defugir el repte polític que hi ha damunt la taula i que, com dèiem en la introducció, ha vingut per quedar-se: com resoldre per vies democràtiques un conflicte polític que el temps, en lloc d’esmorteir, farà créixer. Quant de temps més es podrà seguir negant en una Europa democràtica el dret dels ciutadans d’un país —d’una nació— a decidir el seu futur?”

Antoni Segura (Barcelona, 1952) és catedràtic d’Història Contemporània i director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona. Especialitzat en l’anàlisi de conflictes i en el món actual és autor i editor de nombrosos llibres: Memòria de la Transició a Espanya i Catalunya. Set volums (2000-2006), Más allá del islam (2001), Irak en la encrucijada (2003), Senyors i vassalls del segle xxi (2004), El fons MIL: entre el record i la història (2006), Catalunya year zero (2006), Catalunya al món. Presència catalana al món: segles xix i xx (2008), Euskadi: crònica d’una desesperança (2009), Atles de la Guerra Civil a Catalunya (2010), Diari d’una postguerra: La Vanguardia Española (1939-1946) (2010), The Spanish Transition and the Arab Spring (2012) i Estados Unidos, el islam y el nuevo orden mundial (2013).

Crònica del catalanisme
Antoni Segura
Pàgines: 336
PVP: 18,90 €