La Pomerola, Jacint Verdaguer (Verdaguer Edicions)

La Pomerola. Primavera, Jacint Verdaguer                        a cura de Ricard Torrents i M. Àngels Verdaguer

 

Aquest és el primer volum en paper de Verdaguer Edicions, l’editorial de la Fundació Jacint Verdaguer creada 2013 per donar continuïtat a l’edició de l’Obra completa de Jacint Verdaguer iniciada per Eumo Editorial i la Societat Verdaguer (1995). S’han seguit els mateixos criteris d’edició. S’insereix dins la Sèrie B (num. 30), que comprèn l’obra que el poeta va deixar  inèdita  o inacabada.

 

El llibre reprodueix els dos manuscrits que han servit per a l’estudi i l’establiment del text i com diuen els curadors a les notes : «Som conscients que editem no pas un poema mes del nostre genial autor, sinó el poema major de l’obra tardana del poeta català modern mes important, però som també molt conscients que no pretenem pas suplantar-lo».  

Jacint Verdaguer (1845-1902) va compondre el poema La Pomerola quan tenia 51 anys i prematurament envellit. Eren moments convulsos pel poeta, s’havia enfrontat amb el marquès de Comillas i el bisbe Morgades . Vivia en plena exclusió social i persecució eclesiàstica, empès  a escriure els contundents articles En defensa pròpia.

El poema va ser presentat als Jocs Florals de Barcelona de 1896 amb el títol Primavera; però no hi fou premiat. El jurat deuria considerar que no convenia guardonar  el poeta que havia gosat desobeir les ordres de les autoritats i al qual se li havia atribuït una malaltia mental. En el llibre s’afirma que el poeta amb La Pomerola. Primavera demostrava que continuava essent el millor y estava en plenes capacitats creatives.

Els curadors d’aquesta edició consideren que és un poema de gran valor literari i es pregunten: “Per què Verdaguer no va arribar a publicar La Pomerola. Primavera? Per què tampoc ho varen fer els  seus marmessors ni els investigadors successius dels papers del poeta?”

A La Pomerola Verdaguer es reivindica com a poeta. És un long poem, amb un fons autobiogràfic que ens explica com el vell trobador arriba a la masia de la seva infantesa, on ja ningú no el reconeix.

La Pomerola: un poema que marca una inflexió en la poesia catalana moderna i obre vies que continuen en El comte Arnau de Joan Maragall o Nabí de Josep Carner o El fill pròdig de Carles Riba. A partir d’aquesta de l’estudi preliminar d’aquesta edició podem afirmar La Pomerola. Primavera és una obra cabdal de Verdaguer com ho són L’Atlàntida i Canigó del mateix autor.

Sobre un fons autobiogràfic, el poeta es presenta com el vell Trobador que arriba a la masia de la seva infantesa, on ja ningú no el reconeix. En veure que al foc de la llar cremen branques de la Pomerola, l’arbre singular que emparà la seva naixença al món de la Poesia, el Trobador esclata en plors, s’identifica i narra la seva història. S’ha produït l’agnitio, el reconeixement dels seus, i el poeta, després de rememorar la seva experiència d’èxtasi a dalt de la Pomerola, l’arbre de la poesia en plena primavera, s’acomiada dels masiaires amb un últim prec que li asseguri l’altra primavera, l’eterna, posant el seu llaüt a la creu que coronarà la seva tomba. És la del poeta que vol ser reconegut pels seus, l’artista que aspira a la immortalitat

Els curadors:
Ricard Torrents que és qui va exhumar per primera vegada el manuscrit de La Pomerola a la Biblioteca de Catalunya i en va publicar el text i un primer estudi dins Verdaguer. Estudis i aproximacions. Vic: Eumo, 1995, p. 373-450.
M. Àngels Verdaguer que és qui, entre els documents relatius als Jocs Florals de Barcelona que es conserven a l’Arxiu Històric de la ciutat, va trobar un text intitulat Primavera que presentava poques variants respecte a La Pomerola i havia estat desestimat pel jurat presidit per Narcís Oller(1896).

 

Podeu llegir la nota i la introducció d’aquesta edició aquí

Verdaguer i Espriu són dos poetes nacionals.
Sense Verdaguer no hi ha Espriu.
Sense el mite de Folgueroles no hi ha el mite de Sinera.
Sense l’oda A Barcelona no hi ha Assaig de càntic en el temple.

 

A la venda el 5 de novembre.
PVP paper 23 €,  inclou una descàrrega del llibre en digital.
El llibre en digital (e-book en format epub) es podrà descarregar per 9 € (També a Amazon).