El Cercle de Cultura vol l’empara d’Europa si no es rectifica amb l’IVA

Abans de produir-se l’augment de l’IVA, el Cercle de Cultura ja va mostrar-s’hi en contra alertant dels perills que suposava per al sector. Un cop s’ha sabut que l’increment és del 8 al 21%, l’entitat ha manifestat la seva “profunda” preocupació “doblada d’indignació” per aquesta “agressió” a la cultura.

Per això, el Cercle ha instat el Parlament de Catalunya a “prendre una resolució reprovatòria” de la mesura; a la Generalitat a què exigeixi una “rectificació” al Govern espanyol, i als partits polítics catalans amb representació al Congrés i al Senat a “manifestar la disconformitat del sector cultural i a denunciar el greuge que suposa per als ciutadans (catalans, espanyols i europeus) un tracte de tan greu discriminació”.

En cas que el Govern de Mariano Rajoy fes cas omís i no tornés l’impost al tipus reduït, el Cercle de Cultura anima a la societat i les institucions perquè es demani l’empara a la Comissió Europea i a les altres instàncies europees.

Especialment perjudicial per a la producció en català

En un manifest fet públic aquest dijous, Contra el col·lapse de la cultura, el Cercle assegura que en els darrers mesos han assistit “astorats” a la baixada generalitzada de pressupostos culturals i a la pujada de l’IVA. “Dues mesures que no poden ser interpretades d’altra manera que un clar menyspreu al paper fundacional que la cultura suposa per a la nostra societat i que demanden una denúncia activa per donar a conèixer l’immens perjudici que provoca per a tota la ciutadania”, afirma l’entitat.

Així, segons el Cercle, és “previsible” que la “desproporció” de l’increment impositiu no es tradueixi en un augment de la recaptació sinó en una disminució. A més, l’entitat remarca que la mesura és “doblement perjudicial” per a la producció cultural de l’Estat, però “molt especialment” per la que es realitza en llengua catalana, ja que “disminueix el seu potencial de competitivitat” respecte a l’oferta cultural internacional.

Noticia publicada per Cultura 21