“Llibreries del món” Minster Gate Bookshop

La Minster Gate Bookshop està amagada en un petit racó d’Stonegate, un carrer ample i peatonal que avui en dia és una de les més pintoresques zones de comerç a la ciutat de York. Antigament, albergava molts tallers d’impressors, petites editorials i, sobretot, llibreries. Lamentablement, avui en dia només queda en el carrer d’Stonegate una de les moltes llibreries que abans s’hi podien trobar, però –i per sort– una de las més especials.

El seu nom significa “Llibreria de la Porta de la Catedral” i, quan la visites, la procedència d’aquest nom és immediatament clar: es troba a l’ombra de la catedral i sota la mirada litúrgica del seu rosetó. Des de fora seria fàcil passar la llibreria per alt, ja que la seva façana tot just fa dos metres d’ample i els grans aparadors dels establiments adjacents l’eclipsen. Només hi ha –i només de tant en tant i si el temps ho permet– una petita taula a l’exterior, amb un grapat de llibres, per advertir els vianants que allà hi ha una llibreria i presagiar els tresors que es troben en el seu interior.

Creuant el llindar, l’olor a paper anyenc et dóna la benvinguda i t’adones que has entrat en una de les llibreries mítiques que existeixen parcialment en la realitat, parcialment en la imaginació i parcialment en la ficció. És el Cementiri dels Llibres Oblidats, de Ruíz Zafón; el Brightman’s Attic, d’Auster; i la Cova de Llibres d’Aladí. A més, i literalment, és un laberint: de la mateixa manera que l’edifici que la conté, antigament una casa, la botiga està dividida en múltiples habitacions petites, cada una dedicada a una categoria diferent, des del cel dels volums teològics situats a l’àtic fins l’infern dels llibres de segona (o tercera, o quarta, o cinquena) mà en el soterrani. I, com en les millors llibreries, hom té la sensació de que els llibres estant, poc a poc, envaint i conquistant cada superfície: hi ha llibres amuntegats per l’escala, preparats per ensopegar amb exploradors incauts; llibres per sota les taules; llibres per sobre els prestatges; llibres colonitzant el terra com corall i llibres avançant en fila pels passadissos com tentacles d’un monstres sorgit de la imaginació de H.P. Lovecraft. No és una botiga de productes, és una casa de feres, un aquari de bèsties fabuloses, on passar hores descobrint espècies noves, oceans inexplorats, móns totalment separats de l’enrenou del carrer.

Però el que realment distingeix la Minster Gate Bookshop no és la seva vessant fantàstica, o el seu aspecte mític; és com reflecteix i sintetitza la ciutat que l’alberga. Aquesta és la ciutat de York: petita, antiga, plena d’història i d’històries, amb sorpreses i misteris a cada racó i molt, molt captivadora.

Matthew Starnes i Anna Mas
@matthewjs   @anna_mp

 

 

Minster Gate Bookshop – Antiquarian & Second Hand Booksellers
Address: 8 Minster Gates, York, YO1 7HL
Phone: +44 1904 62 1812
Website Address:  http://www.minstergatebooks.co.uk/html/homepge/hmepgewh.htm