El naixement d’una llibreria, per Xavi Ayén

Tres antics empleats de Proa-Espais, entre ells la directora, continuen apostant per vendre llibres a l’Eixample

Rere una persiana entreoberta, als baixos d’un edifici d’apartaments turístics al carrer Provença amb Enric Granados, mentre la ciutat viu l’atonia preestiuenca… el soroll d’un trepant indica al passejant que, en aquell local, està a punt de passar alguna cosa.

Un nou  supermercat? Un restaurant? Una botiga de roba? Un basar xinès? Res d’això. Mireia Perelló, Tono Cristòfol i Olga Federico discuteixen els últims detalls de… la llibreria! que han decidit obrir en ple Eixample esquerre. Els tres socis de La Impossible –així es dirà el lloc, que obre el 10 de juliol– tenen dos punts en comú: han nascut tots l’any 1976, i han treballat a la llibreria Proa-Espais, del grup Enciclopèdia Catalana, que va tancar les portes el mes de febrer passat. Federico en va ser la directora fins al fatídic moment del tancament.

On es tanca una persiana, se n’obre una altra. Davant la garrotada que va suposar la notícia del tancament, Federico i Perelló es van mirar i es van preguntar: “I si ho fem nosaltres?”. De seguida s’hi va afegir Cristòfol, dissenyador gràfic vinculat al món editorial. El nou local té 85 metres quadrats, una sala d’actes i, com la predecessora, estarà especialitzada en l’oferta en català, encara que, sens dubte, tindrà llibres en castellà i fins i tot en anglès.

“Es tracta que els títols en català tinguin més visibilitat; sovint, es col·loquen d’una manera marginal, amagats, i aquí passarà el contrari. El lector d’avui té moltes inquietuds, ja no és estrictament idiomàtic, llegeix de tot, i hi ha bons llibres que només estan en castellà… o en anglès. Aquí els trobaran”. Mentre parlen, mirem de reüll el que les llibreteres porten a la bossa de mà: El gran Gatsby de F. Scott Fitzgerald, en la versió d’Edicions 62, i un volum de contes de Julio Cortázar.

Les relacions amb els antics amos de Proa-Espais són cordials, tant que estan a punt de tancar un acord perquè La Impossible es faci càrrec de Llibres.cat, el portal de venda de llibres. També projecten activitats, tallers i un club de lectura. L’arquitecte que ha dut a terme la reforma és Pau Ramis, marit d’Isabel Martí, propietària de l’editorial La Campana, la qual cosa els ha anat de primera: “Com que és un home que coneix tan a fons el sector i visita moltes llibreries, ha estat el conseller perfecte”.

En un barri en el qual hi ha gegants com La Central i Abacus i moltes llibreries especialitzades, insisteixen que “molta gent s’ha quedat òrfena d’una llibreria independent que aposti pel català” i que “el llibreter, aquí, sap el que ven perquè és la seva elecció i la seva botiga, mentre que les grans llibreries són més un supermercat”.

On hi havia Proa, hi ha una casa de subhastes –la tercera en pocs metres–. Dels lectors depèn ara que el nom de la nova llibreria acabi sent una ironia o una premonició

 

Article publicat per Xavi Ayén a La Vanguardia el 13/06/2013