PLEC. La solitud del corrector de fons

El gremi editorial genera novetats constants. A mida que les editorials van externalitzant els seus actius menys estratègics i deixant llast per mantenir el mínim d’estructura, cada dia són més els professionals del món de l’edició que treballen des de casa, en règim autònom. Ha nascut PLEC, l’Associació de Professionals Liberals de l’Edició de Catalunya.

Pere Trilla, membre fundador de PLEC, és actualment el president d’aquesta associació que pretén aplegar els professionals del món de l’edició. Marià Veloy, que n’és el tresorer, troba que té la seva gràcia que en les seves sigles s’autoanomenin ‘Professionals Liberals’, justament ara que les retallades neoliberals estan esquilant les plantilles de les editorials.

Els estatuts de PLEC són oberts. Hi poden entrar tant professionals autònoms com, si volen, personal contractat en empreses editorials. També accepten estudiants o professionals de l’edició que es trobin en atur. En tots els casos, l’únic requisit es que treballin (o vulguin fer-ho) dins del món de l’edició, ja siguin correctors, editors, maquetistes, il·lustradors, dissenyadors, documentalistes, etc.

“PLEC està obert a tothom”, diu Pere Trilla, que m’ensenya la targeta de l’associació (ell és el soci número 1). “De moment, ja comptem amb més d’una vintena d’associats, que paguen una quota de 60€ anuals.”

“El corrector es passa el dia tancat a casa, i al final només parla amb el repartidor de butano”, diu Marià Veloy fent una mica de caricatura de la solució. Tant ell com en Pere s’han volgut espolsar la solitud del corrector de fons. “L’externalització ha disgregat l’ofici i calia crear un punt de trobada per als professionals de l’edició”, diu Trilla. La concentració domèstica és imprescindible per treballar bé, però l’associacionisme és ara més necessari que mai. PLEC té com a missió buscar recursos i aconseguir descomptes en serveis. Ara mateix els socis de PLEC ja poden gaudir d’un 5% de descompte a la llibreria La Central i de preus especials en missatgeria urgent a Barcelona. També informen els seus associats dels cursos de formació subvencionats, i els envien ofertes de feina seleccionades de Infojobs, Editrain o Infozèfir. I ofereixen consultes gratuïtes al gestor de l’associació i un preu especial en la declaració de la renda.

PLEC també té per finalitat crear ponts entre les editorials i els associats. “Estem estudiant diferents iniciatives per aconseguir-ho”, diu Pere Trilla, que rebutja la possibilitat de que l’associació es converteixi en una ETT. “En breu farem una taula rodona amb diversos editors independents, i l’objectiu és que la nostra comunitat es faci visible i, per tant, més forta.”

L’associació ja disposa d’un web a www.plec.cat i atén les peticions a info@plec.cat. No hi ha gaires referents coneguts d’aquest tipus d’associació en altres llocs. Hi ha associacions com UniCo, una unió de correctors d’àmbit espanyol, però que està restringida als correctors. A Catalunya hi ha l’APTIC, l’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya, però es concentra sobretot en el gremi de traductors i nosaltres volem que PLEC abraci tota la gent del sector del llibre”, diu Trilla.

“L’objectiu a llarg termini”, diu Veloy fent un brindis al sol, “és aconseguir que l’associació sigui tan prestigiosa com, per exemple, la de traductors”.

 

Article publicat a NÚVOL el 9 de maig del 2013
per Bernat Puigtobella @Puigtobella