Les pèrdues del sector editorial dupliquen les del 2011

La Federació de Gremis d’Editors d’Espanya ha fet públiques les previsions del sector: l’any 2011 es van facturar 2.772 milions d’euros, un 4,1% menys que l’exercici anterior. Enguany es preveu que les pèrdues siguin el doble que les de l’any passat.

El  sector del llibre duplicarà aquest any les pèrdues registrades el 2011  quan es van facturar 2.772 milions d’euros, un 4,1 % menys que  l’exercici anterior. El sector sumarà així sis anys de decreixement. Per  a aquest any, segons l’evolució de les vendes fins al moment, la  caiguda “estarà més a prop del 10% que del 4%”,  ha indicat el president de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, Javier Cortés. El  descens de la facturació s’ha produït en tots els àmbits excepte en  els llibres pràctics (de cuina d’ús, …), el còmic i en els de text,  aquests últims per una situació conjuntural a causa de la renovació dels  manuals en quatre cursos.

En cinc anys, un 20% d’exemplars menys venuts Gran  part de la contenció de la caiguda del sector l’any 2011 va ser deguda als  llibres escolars, cosa que no passarà aquest any ja que la reforma  educativa retrotraurà la renovació de llibres, ha assegurat en la  presentació de l’informe el president de la FGEE, Javier Cortés. En els últims cinc anys, la facturació ha baixat l’11,2% i el nombre d’exemplars venuts s’ha reduït el 20,3%. “Tenim  un problema claríssim de comerç interior”, ha assenyalat Cortés, que ha  pronosticat que en el que queda d’any hi haurà editorials tant de petit  com de grans dimensions que tindran “seriosos problemes de  permanència”. En  aquest panorama, és el comerç exterior el principal suport de la  indústria del llibre, ja que les exportacions van créixer el 5,38 % i van arribar als 482.440.000 d’euros el 2011. Per  això el sector “treballa per mantenir l’activitat exterior”, ha  explicat Cortés que ha recordat que la indústria del llibre és la més  internacional del sector cultural. Espanya  no és conscient del valor cultural i econòmic que representen les  editorials espanyoles a Iberoamèrica que, a més, tenen moltes empreses  locals i editen més del 60 % dels llibres de text d’aquests  països. “Si Espanya no lidera la cultura a Iberoamèrica, altres vindran i ho faran”, ha advertit el president de FGEE. Per  això, ha destacat la urgència d’una nova Llei de Propietat Intel·lectual ja que, lligada a la mentalitat de la “cultura del tot gratis”,  provoca uns nivells de pirateria importants.

Apujar l’IVA, un “tribut contra la lectura” Els editors han reclamat que la fiscalitat s’adapti a la  digitalització del llibre i, respecte a una possible pujada de l’IVA,  han considerat que “atacar” amb aquest impost anirà directament en  contra del consum i es constitueix en una mena de “tribut contra la lectura “. Durant l’any passat es van editar 83.258 títols, amb un tiratge mitjà de  3.441 exemplars per títol i un preu mitjà per exemplar de 13,87 euros. L’oferta editorial espanyola, segons aquest estudi, té un catàleg total de 464.981 títols vius. Pel  que fa al llibre digital, es van facturar 72,60 milions d’euros, el que  representa un 2,8 % del total del sector, amb un increment del 3 % respecte l’any anterior. L’augment més gran es va produir en el nombre de títols editats en aquest format: un 243,3 %. El  llibre de butxaca va suposar un 6,7 % de la facturació total del  sector i va aconseguir el 13 % dels exemplars venuts, situació  que podria canviar aquest any, ja que s’observa un empitjorament en  aquesta tendència. Mentrestant,  la literatura infantil segueix sense estar tan afectada per aquestes  caigudes com la resta i es manté en nivells “més discrets”. Les  llibreries i cadenes de llibreries es mantenen com els principals  canals de venda i destaca especialment el descens del 30 %  experimentat pels quioscos de premsa.

EFE Madrid