S’estrena, L’ESTIGMA? Un documental de Martí Sans

L’estrena en cinema tindrà lloc als Cinemes Girona de Barcelona al carrer de Girona 173-175 (08025 BCN) el proper diumenge 27 de gener a les 20:00 h. Aquesta estrena forma part dels actes commemoratius del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust”.

L’estigma? es un documental que indaga i proposa una reflexió sobre la gènesi i la pervivència a casa nostra dels prejudicis antijueus, i per fer-ho compta amb la participació de quinze experts en el tema.

Aquest projecte ha suposat tres anys de treball incloent-hi un any i mig d’investigació.

Traïler del documental L’ESTIGMA?

El passat 6 de juny  es va estrenar, amb gran èxit de públic i critica, en el marc del “14è Festival de Cine Jueu de Barcelona”. Les felicitacions i les mostres d’agraïment per part del públic assistent van ser nombroses. El passat 7 de novembre es va projectar al “I Seminari Internacional Sobre Antisemitisme a Catalunya” repetint la bona acollida, i recentment ha estat seleccionat pel prestigiós New York Sephardic Jewish Film Festival per concórrer en la propera edició, que tindrà lloc el 17 de març, així com pel X Festival Internacional de Cine Judío que es celebrarà a principis de febrer a Punta del Este (Uruguai). TVC que n’ha adquirit els drets televisius per Catalunya l’emetrà previsiblement al llarg del 2013.

Però la finalitat del documental, mes enllà dels cercles jueus o filojueus,es poder ser vist per un públic majoritari, no especialment implicat en la temàtica, doncs es per a ells que s’ha fet L’estigma?.

El judaisme és un dels vectors bàsics de la nostra cultura. Un enigma històric que ha irritat sempre Occident, que sabent-se dependent d’ell, tracta de desprendre-se’n. Una contradicció viscuda amb angoixa al llarg de la història i massa vegades resolta de forma tràgica. 

A traves de entrevistes amb quinze experts en el tema, el documental desgrana l’historia i les mutacions de la judeofòbia, des de l’acusació cristiana de “deïcidi” fins l’aparició del modern estat d’Israel. 

El desconeixement i el rebuig al judaisme encara estan presents en amplis sectors de la nostra societat. L’estigma? proposa claus per poder qüestionar idees heretades durant segles d’incomprensió i intolerància que mereixen ser repensades. 

Amb la participació de:
Gabriel Albiac, Filòsof i escriptor
Enric Cortès, Caputxí. Doctor en Sagrades Escriptures
Joan B. Culla, Historiador i escriptor
Maria Josep Estanyol, Doctora en Filologia Semítica per la UB
Malka González, Psicòloga. Descendent de jueus conversos
Andreu Lascorz, Hebraista
Josep Ramon Magdalena, Professor de Cultura Hebrea a la UB
Josep Monseny, Psicoanalista
Josep Montserrat, Teòleg i ex capellà. Autor de “La sinagoga cristiana”
Gustavo Perednik, Escriptor. Autor de “La judeofobia”
Pilar Rahola, Escriptora i periodista
Jaume Renyer, Escriptor i jurista
Xavier Torrens, Professor de Ciència Política a la UB
Eugenio Trias, Filòsof. Autor de “Pensar la Religión”
Vicenç Villatoro, Escriptor i periodista

 

El que han dit sobre L’estigma?: 

“Martí Sans ha logrado un testimonio cabal de un prejuicio arraigadísimo en España. Con la fuerza de lo documental y la ternura de lo familiar, L’estigma?  enseña un secreto a voces: que el odio sigue acechando a los desprevenidos y a los ingenuos. Esta es una película que tiene el potencial de cambiar la vida de quien la mire sin prejuicios, siempre para bien.”  Gustavo Perednik (escriptor, Autor de La judeofobia)

L’estigma?: Un documento que muestra cómo se nutre la ignorancia propia sobre las creencias ajenas y sobre la facilidad con la que se inventa y consagra un estereotipo, una y otra vez, hasta que éste consigue desviar y distorsionar la historia de la  convivencia.”  Jorge Wagensberg (físic i museòleg)

L’estigma? aconsegueix l’ultimíssim propòsit de l’art: fer-nos qüestionar els nostres propis prejudicis. Els més íntims i aparentment arrelats. Un documental crític i rigorós sobre la nostra manera de mirar els altres i de pensar que som diferents.” Lolita Bosch (escriptora)

“Parlar de la nostra actitud respecte als jueus, com es fa a L’estigma?, és parlar en el fons sobre nosaltres mateixos. Sobre els nostres valors, les nostres pors i els nostres principis. El món jueu és enmig del món de tots nosaltres. I sovint ens fa de mirall.” Vicenç Villatoro (escriptor)

“Una lúcida diagnosi de l’estat de l’opinió pública catalana respecte del poble jueu.”  Jaume Renyer (escriptor i jurista)

L’estigma?, un documental que tothom deuria veure al menys una vegada.”  Lluís Bassat (publicista)

 

 

                      

Fitxa Tècnica
Títol: L’estigma?
Direcció: Martí Sans
Producció: Martí Sans i Pablo Sánchez
Guió: Martí Sans i Marçal Cebrian
Gènere: Documental
Format: HD
Duració: 73 min.
Temàtica: L’estigma? indaga i reflexiona sobre la gènesi i la pervivència del prejudici antijueu